Calmarea minții și a corpului. Ce plante naturale să folosești pentru relaxare și restabilirea echilibrului

Calmarea minții și a corpului. Ce plante naturale să folosești pentru relaxare și restabilirea echilibrului

Activitățile curente pe care suntem obligați să le desfășurăm, grijile și responsabilitățile ne țin în tensiune mintea și corpul și, pe termen lung, apar stresul și chiar stările de anxietate. În multe situații, depășim fără probleme sau efort aceste perioade, mai ales dacă programul nostru se mai relaxează, dar de cele mai multe ori, ele persistă și este necesar să ținem lucrurile sub control, să găsim metode sau remedii pentru relaxare și restabilirea echilibrului. Bineînțeles, este de preferat să evităm medicamentele și să apelăm la soluții naturale. Există mai multe plante care – sub diferite forme – ne pot ajuta să ne calmăm mintea și corpul. Iată câteva dintre cele mai utilizate și cu efect dovedit științific:

Cannabis Sativa

Cannabidiolul, sau CBD, este una dintre componentele naturale ale plantei Cannabis Sativa, cunoscută sub denumirea populară de cânepă, cu efecte benefice dovedite asupra sănătății. Este utilizat în general pentru a atenua inflamațiile, durerile, insomnia, artrita, dar, potrivit studiilor, pare să acționeze ca un compus antidepresiv și anxiolitic. Conform letsyoop.ro, rezultatele inițiale ale unor studii privind CBD-ul și depresia arată foarte promițător. CBD se găsește în farmacii sub formă de capsule sau ulei, dar este prezent și într-o serie de suplimente, băuturi, dulciuri, chiar creme cosmetice, dar și în compoziția unor soluții pentru vapat.

Sunătoarea

Sunătoarea acționează ca un tonic asupra sistemului nervos și, potrivit ScienceDirect, are efecte semnificative în tratarea depresiei sau anxietății. Timp de sute de ani a fost folosită sub formă de ceai ca leac pentru combaterea nevrozei. Unii cercetători sugerează că sunătoarea poate oferi o reducere a simptomelor specifice anxietății, ajutând creierul să utilizeze mai eficient neurotransmițătorii (serotonina, dopamina, acidul gamma-aminobutiric și norepinefrina). Cel mai frecvent, sunătoarea este utilizată sub formă de ceai, însă în farmacii se regăsește și sub formă de suplimente alimentare.

Valeriana

Din cele mai vechi timpuri, rădăcina de valeriană a fost utilizată pentru a trata insomnia, nervozitatea, durerile de cap și palpitațiile inimii. Valeriana poate reduce stările de anxietate provocate de situațiile stresante. Într-un studiu în care un grup de adulți sănătoși a dat câteva teste cu un grad înalt de dificultate, cei care au consumat rădăcina de valeriană au spus că s-au simțit mai relaxați.

Rhodiola

Rhodiola este o plantă extraordinară, care susține capacitatea de apărare a organismului la diferite tipuri de stres. Menține natural acțiunea serotoninei, dopaminei și a metabolismului energetic celular, crescând, în același timp, capacitatea de utilizare a oxigenului celular. Se consumă sub formă de ceai, dar se regăsește și sub formă de suplimente, în farmacii.

Ginseng

Ginsengul induce o stare de calm și de liniște și ajută organismul să facă față cu bine expunerii la stres. Consumul de ginseng ajută la combaterea anxietății.

..