CALMÎC: Rusia încearcă să creeze în mod intenționat disensiuni între Moldova şi Ucrain

CALMÎC: Rusia încearcă să creeze în mod intenționat disensiuni între Moldova şi Ucrain

Federația Rusă încearcă să creeze în mod intenționat disensiuni între Moldova şi Ucraina pe problema transportării gazelor. Așa comentează fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, intenția Gazpromului de a reduce din 28 noiembrie cantitatea de gaze livrată ţării noastre prin conducta din Ucraina. Invitat la emisiunea Reporter Special de la Canal 2, Calmîc a precizat că Gazpromul e obligat să furnizeze cantitatea prevăzută în contract, iar situaţia pe care o invocă ar putea fi o capcană.

”Se încearcă să se creeze o confruntare între operatorii de transport pe dimensiunea Republicii Moldova. E vorba de Moldovatransgaz, Gazprom și operatorul din Ucraina astfel încât să se creeze un conflict, în context de război, în contextul conflictelor comerciale, dar și economice între toate părțile.”

Fostul ministru al Economiei susține că e simplu de verificat dacă operatorul din Ucraina nu reține cantitatea de 52 de milioane de metri cubi, destinată Moldovei.

„- Naftogazul zice că poate demonstra asta.
– Exact. Operatorii sunt de bună credință. Au o colaborare de lungă durată și nu cred că există această problemă. Nu trebuie să cădem pradă în această capcană. Ai noștri oricum vor lua legătura cu ucrainenii ca să verifice în ce măsură aceste informații venite de la Gazprom sunt veridice sau poate este un fake ori o încercare de a destabiliza situația.”

În actualele condiții, autoritățile trebuie să găsească posibilităţi noi de achiziţie a gazelor şi să folosească surse alternative de energie, afirmă Octavian Calmîc. Potrivit fostului ministru, acum rezervele de stat nu trebuie folosite, ci completate, pentru că de la 1 ianuarie 2023 este posibil să nu mai primim gaze din Rusia.

”Trebuie să substituim consumul de gaze natural cu alte produse energetice, cum ar fi păcura, energia electrică pentru că ele se autocompensează. Riscul cel mai mare, conform condițiilor contractuale, este ca din 1 ianuarie 2023 să fie sistată livrarea chiar dacă plătim. Este un punct în contractul semnat între Moldovagaz și Gazprom. Lipsa unui acord guvernamental privind redresarea datoriilor istorice care au fost fixate de ambele părți poate fi unul din motivele de sistare a livrărilor.”

Întrebat despre tarifele la gaz şi curent, Octavian Calmîc a spus că sunt premise ca acestea să crească.

”Gazele naturale și energia electrică se procură practic la piața spot, există o legătură directă și imediată între fluctuațiile de pe piețele internaționale și regionale. Noi practic procurăm astăzi pentru mâine. Noi nu avem contracte bilaterale de lungă durată, noi avem alte aranjamente preferențiale. Suntem în cea mai dificilă situație în care am fost vreodată. Atât pentru energia electrică cât și pentru gazele naturale.”

Gazprom a anunțat marţi că va reduce, din 28 noiembrie, cantitatea de gaze transportată prin conducta din Ucraina. Și asta pentru că, potrivit concernului rus, operatorul ucrainean de transport nu ar livra Moldovei tot volumul de gaze. Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a dat asigurări că țara noastră nu va fi afectată. iar compania Naftogaz din Ucraina afirmă că toate volumele primite prin punctul Sudja ajung în Moldova, – o confirmă şi documentele semnate cu operatorii afiliați, dintre care unul este însuşi Gazpromul. Naftogaz a mai declarat că Rusia recurge la șantaj politic și manipulează faptele, pentru a-și justifica decizia de a limita volumul livrărilor de gaze către țările europene.

..