Candu: Dodon profită de situaţia celor doi piloţi pentru a face PR înainte de alegeri. Cei doi puteau fi acasă încă acum patru luni, doar că procesul a fost blocat intenţionat

Candu: Dodon profită de situaţia celor doi piloţi pentru a face PR înainte de alegeri. Cei doi puteau fi acasă încă acum patru luni, doar că procesul a fost blocat intenţionat

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cei doi piloţi moldoveni, luaţi ostatici în Afganistan în anul 2015, au fost eliberaţi din captivitate. Despre asta a anunţat preşedintele Igor Dodon, care susţine că aceştia vor ajunge în ţară peste o săptămână. Dodon a ţinut să dea vestea mai întâi de toate presei şi nu rudelor celor două victime.

Speakerul Andrian Candu îl acuză pe şeful statului că profită de situaţia celor doi piloţi pentru a face PR înainte de alegeri. Mai mult, Candu spune că Mihail Crihan şi Leonel Buruiană urmau să ajungă acasă mai demult, doar că Dodon s-ar fi implicat, ca procedura să fie tărăgănată până în ajunul parlamentarelor.

După ce de dimineaţă, Igor Dodon a anunţat despre eliberarea piloţilor, speakerul Andrian Candu a reacţionat şi spune că totul ar fi fost bine orchestrat în scopuri electorale. Mai mult, cei doi puteau fi acasă încă acum patru luni, doar că procesul a fost blocat intenţionat.

„Cineva, şi anume preşedintele Dodon cu echipa sa a decis să profite electoral de această eliberare şi a redirecţionat drumul în loc să vină la Chişinău, să vină acasă şi să nu mai fie, şi aşa oamenii aştia au suferit trei ani de zile şi în loc să îşi vadă familiile ei sunt ţinuţi azi la Moscova şi se încearcă cumva să se însceneze ca să se profite cumva electoral de această eliberare”, a declarat  preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Şi Dodon a recunoscut că mai întâi a anunţat presa despre eliberarea piloţilor, iar mai apoi le-a spus rudelor că apropiaţii lor sunt în siguranţă.

„Vreau să informez membrii familiei că după această conferinţă, după acest briefing, peste câteva minute o să vă contacteze rudele, aceste două persoane o să vă contacteze la telefon. Eu înţeleg că sunt emoţii destul de mari, eu nu am putut să vă informez din timp”, a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

Preşedintele parlamentului susţine că Dodon exercită presiuni asupra celor doi piloţi, ca aceştia să facă declarații în favoarea PSRM, pentru PR electoral. Autorităţile de la Chişinău spun în cei trei ani au purtat negocieri constante, pentru a elibera victimele, dar şi discuţii cu familiile persoanelor sechestrate. Cu toate acestea, au dat dovadă de discreţie pentru a nu pune vieţile piloţilor în pericol.

Candu susţine că în curând vor fi făcute publice mai multe informaţii despre negocierile purtate.

Precizăm că în noiembrie 2015, un elicopter, care aparținea companiei moldovenești „Valan International Cargo Charter”, a fost doborât într-o provincie afgană, ocupată de militanții talibani. La bordul aparatului de zbor se aflau 21 de oameni, 18 soldați afgani și trei moldoveni, printre care doi piloţi şi un inginer de bord. Unul dintre piloţii a decedat şi a fost adus în ţară în luna decembrie a aceluiaşi an. Aparatul de zbor participa la misiuni de pacificare sub egida ONU.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •