Carburanţii se scumpesc considerabil. Benzina și motorina, la prețuri RECORD

Carburanţii se scumpesc considerabil. Benzina și motorina, la prețuri RECORD

Distribuie

Carburanţii se scumpesc considerabil şi ajung la preţuri record! Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit pentru joi un tarif de 29 de lei şi 87 de bani pentru un litru de motorină, cu 57 de bani mai scump decât miercuri. Litrul de benzină se scumpeşte cu 34 de bani şi ajunge la 32 de lei şi 93 de bani.

Şoferii sunt indignaţi de scumpiri.

„E greu, mai mult de jumătate de salariu mănâncă maşina. Mai mult. ”

„Înainte făceam plinul cu 700 de lei, acum vreo mie, o mie 100, 200. Lumea este nevoită să lase maşinile acasă şi să circule cu transportul public.”

„- Înainte creştea, apoi descreştea în jumătate. Dar acum numai creştere, creştere, creştere. Şi nu se vede lumină că se va opri creşterea.
– La ce să ne aşteptăm.
– Nu vă pot spune. Sărăcie totală.”

„Nici salariile nu se măresc, dar carburanţii şi toate produsele se măresc în fiecare zi. Lumea pentru asta e nevoită să plece din ţară. ”

Expertul economic Viorel Gârbu consideră că Guvernul are pârghii şi trebuie să intervină pentru a tempera sau reduce preţurile la carburanţi.

„Regretabil, Guvernul este foarte rigid. Şi nu dă dovadă de interes să facă ceva. E un anumit context internaţional, Guvernul zice că nu depinde de noi. Nu este adevărat. Aici ţine mai mult de politica bugetară, politica fiscală pe care o poate promova executivul. ”

Guvernul ar avea cel puţin două soluţii pentru a tempera ritmul de creştere a preţurilor sau chiar pentru a ieftini carburanţii, – de asta este convins economistul Viorel Gârbu.

„Ponderea taxelor în preţul final este de ordinul 50%. Guvernul s-ar putea gândi să majoreze anumite taxe pentru cei care o duc acum bine. Nu toţi suferă. Sunt anumite sectoare economice care o duc foarte bine. De exemplu băncile comerciale au un profit enorm. Să suplinească bugetul din aceste taxe să reducă presiunea pe anumite produse de larg consum, cum este combustibilul. ”

O altă soluţie ar fi promovarea conceptului de vânzare angro a motorinei şi benzinei.

„Guvernul ar putea cumva să autorizeze anumite staţii de distribuţie a combustibilului în condiţii de siguranţă, dar lângă depozitele mari de combustibil, astfel încât să se economisească pe transport. Nu vor beneficia toţi cetăţenii, dar mai mult în Chişinău pentru că aici sunt mai multe staţii. Ar putea să aibă un preţ mai mic urmare a faptului că se va comercializa în cantităţi mai mari. Vor fi cozi, dar se poate merge şi pe această abordare. ”

Am solicitat un comentariu din partea Guvernului, însă Anastasia Taburceanu, consilierul premierului Natalia Gavriliţa, nu ne-a răspuns la telefon şi nici la mesajul expediat.

Într-un comunicat, ANRE precizează că scumpirile fără precedent ale carburanţilor sunt influenţate de doi factori. Este vorba de decalajul mare între cerere şi ofertă, fenomen generat de relansarea economiilor lumii după o perioadă pandemică. Un alt factor este războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice şi prin urmare produsele petroliere din Rusia au fost excluse parţial de pe piețele occidentale.
ANRE menţionează că, în prezent, pe piaţa europeană, 30 la sută din consumul de țiței și 40 la sută din cel de produse petroliere provin din import, din Federaţia Rusă.
Dintre cele 42 de state din Europa, Moldova este pe locul cinci la preţul motorinei, iar benzina este mai ieftină decât în ţara noastră în şapte din cele 42 de state, incluse în clasamentul publicat de ANRE.


Distribuie
..