Carp: Protestele fac parte din planul de destabilizare al Rusiei

Carp: Protestele fac parte din planul de destabilizare al Rusiei

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate afirmă că Rusia stă în spatele protestelor, organizate de Mişcarea Pentru Popor, din care face parte şi Partidul ŞOR. Lilian Carp spune că dovadă sunt reținerile din timpul manifestațiilor de duminică, precum şi încercările eșuate ale unor trimişi ai Kremlinului de a intra în țara noastră. Carp a explicat pe larg planurile ruseşti în cadrul emisiunii Reporter Special de la Canal 2.

Şeful comisiei pe probleme de securitate afirmă că de aproape un an au fost zădărnicite numeroase tentative de intrare a unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, care ar fi avut scopul să participe la acţiuni de destabilizare.

„Pe parcursul acestui an, mai multe persoane au fost întoarse înapoi, pentru că aceste persoane erau verificate. SIS are tehnologie cum pot fi controlate, verificate, unde sunt angajate, cine sunt aceste persoane, ce CV frumos are, unde a mai participat în destabilizări de masă.”

Străinii cu activitatăţi dubioase nu sunt lăsaţi în ţară, subliniază Lilian Carp, care a menţionat că Serviciul de Informaţii şi Securitate are acces la o bază de date cu alte state.

„A fost o tentativă de a intra masiv în timpul meciului cu Sheriff Partizan Belgrad, pentru că au apărut peste noapte doritori de a participa pe teren, aproape o mie de persoane. Anterior, mai mult de 100-150 nu plecau în deplasare.”

Lilian Carp subliniază că autorităţile noastre urmăresc retorica oficialilor ruşi, interesaţi să tulbure apele în Moldova.

„Declarațiile pe care le-a făcut Zaharova, acel Lavrov, care este foarte îngrijorat de faptul că protestele de la Chișinău nu iau amploare și nu sunt după așteptările lor. Aceasta încă odată demostrează despre faptul că sunt cointeresați.”

Lilian Carp susţine că organizatorii protestelor din Moldova știu despre planurile Rusiei de a se implica în organizarea dezordinilor în masă și a destabiliza situația la noi în ţară.

„- Bătrânii care sunt acolo, de prin sate, nu au cum să ştie,Organizatorii sigur (cunosc).

  • Dovezi în acest sens sunt?
  • Ceea ce a prezentat domnul Cernăuțeanu, anumite detalii. Alte detalii vor fi prezentate în timpul dosarului unde se vor expune procurorii și judecătorii.”

Şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu, a anunţat duminică despre anihilarea unei grupări coordonate de agenţi FSB, având misiunea de a crea confruntări cu forţele de ordine. Au fost reţinute 25 de persoane din Moldova şi Rusia, şapte dintre ei, toţi cetăţeni moldoveni, fiind plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Ceilalţi sunt cercetaţi în libertate.

Nici purtătorul de cuvânt al Partidului „ȘOR”, Alina Șargu, nici vicepreşedintele formaţiunii, Marina Tauber, nu au răspuns la telefon pentru a comenta declaraţiile lui Lilian Carp.

Şeful comisiei parlamentare pentru securitate a mai declarat că protestele nu pot fi interzise, din considerente democratice.

„Noi trebuie să acționăm după principii democratice, indiferent de faptul că la etapa actuală știm că cei aduși în PMAN sunt plătiți, și nu doar la aceste proteste. În condițiile în care noi vom încerca să interzicem protestele forțat, nu înseamnă că lumea nu va ieși. Noi riscăm să creăm precedente pentru viitor. Și sub anumite pretexte să poată interzice dreptul la protest a cetățenilor pe anumite subiecte.”

Lilian Carp a adăugat că Rusia poartă un război hibrid în Moldova prin anumiţi politicieni şi agenţi de influenţă rusă, iar în scenariul Moscovei sunt incluse şi evenimentele recente din regiunea transnistreană. Deputatul s-a referit la presupusul atac terorist, despre care administraţia de la Tiraspol spune că a fost organizată de Kiev, nu de Moscova.

„Noi trebuie să înţelegem că obiectivul de bază al FR este să-şi atingă acele planuri pe care le-a anunţat la începutul războiului împotriva Ucrainei. Şi o Moldovă instabilă din punct de vedere politic, o Moldovă ataşată politic de FR, asta ar ajuta FR să pună o presiune de aprovizionare asupra Ucrainei.”

Locuitorii din stânga Nistrului nu vor război, afirmă Lilian Carp. Una din dovezi, spune el, este numărul mare de solicitări la perfectarea paşapoartelor, chiar după ce a început invazia rusă în Ucraina.

„În decurs de câteva luni s-au perfectat cât nu s-au perfectat în ultimii 10-15 ani. Acesta este un argument că lumea de acolo nu-şi doreşte război. După statisticile pe care noi le ştim, aproape 26 de mii de persoane au plecat periodic din regiune, s-au dus, s-au întors, o bună parte chiar în România. Au fugit de urgia războiului.”

Emisiunea Reporter Special, realizată de jurnalista Rita Ursalovschi, este difuzată la Canal 2, în fiecare marți și vineri la ora 19:30.

..