Casa de pariuri PariMatch, populară și în Moldova, acuzată că participă la finanțarea războiului din Ucraina

Casa de pariuri PariMatch, populară și în Moldova, acuzată că participă la finanțarea războiului din Ucraina

Casa de pariuri PariMatch din Ucraina, care se numără în „TOP 5” al preferințelor jucătorilor moldoveni şi continuă să activeze ilegal în ţara noastră, este dur criticată de presa din țara vecină, pentru că își continuă activitatea în Rusia și Belarus și, în acest mod, contribuie la finanțarea războiului. Deși a anunțat anterior că se retrage din Rusia și Belarus, PariMatch funcţionează în continuare în ambele țări. Sunt datele investigației publicate de portalul „Podrobnosti.ua” care citează mai multe surse din presa ucraineană.

Autorii investigaţiei despre compania PariMatch au prezentat probe video din Minsk, care demonstrează că bannerele casei de pariuri sunt amplasate în cele mai scumpe locații pentru publicitate din capitala belarusă. Mai mult, PariMatch sponsorizează și câteva cluburi sportive din Belarus.

„Acesta este mitingul din centrul Kievului împotriva companiei PariMatch. Acum câteva săptămâni, bloggerul Petro Okhotin a publicat, pe pagina sa, imagini în care se vede că toate străzile capitalei Belarusului sunt pline cu publicitate PariMatch. Se propune să pună un pariu, în timp ce de pe teritoriul Belarusului zboară rachete spre localităţile din Ucraina şi ucid ucraineni civili.”

În Rusia, decizia companiei de a se retrage a rămas doar pe vorbe, pentru că franciza activează cu identitate nouă.

„Din păcate, pe piaţa din Federaţia Rusă rămân până acum unele companii din Ucraina. Este vorba despre domeniul băuturilor alcoolice, vânzarea cu amănuntul, chiar şi în jocuri de noroc, de exemplu compania ucraineană PariMatchi. Aceasta şi-a făcut un rebranding şi rămâne în Rusia, iar în Belarus, în genere, rămâne cu numele său original.”

Autorii investigației au făcut apel către autoritățile de la Kiev să ia atitudine față de activitatea companiei în Rusia şi i-au îndemnat pe ucraineni să boicoteze compania.

„Noi, ucrainenii, trebuie să boicotăm activitatea acestei companii. Fiecare pariu la PariMatch în mod automat se transformă în rachete pentru uciderea ucrainenilor.”

Am transmis pe adresa electronică a companiei PariMatch solicitarea de a comenta datele investigaţiei, dar deocamdată nu am primit vreun răspuns.
Casa de pariuri PariMatch activează în Rusia din 1998. Potrivit portalului național anticorupție din Ucraina, Antikor.com.ua, această casă de pariuri figurează în opt liste de sancțiuni, inclusiv ale Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii și în mai multe țări din UE. La sfârșitul anului 2020, compania era implicată în aproape o sută de procese de judecată, majoritatea penale. Jurnaliștii de investigație au mai constatat că PariMatch a dezvoltat activ jocurile de noroc în regiunile Lugansk și Doneţk.

În 2017, Procuratura Generală a Ucrainei a inițiat o cauză penală pentru spălare de bani şi este vizată anume această companie. Conform anchetei, aproape 350 de milioane de dolari ajungeau ilegal în Rusia anual, prin această companie. În 2020, pe baza deciziei unei instanțe din Kiev, a fost blocat accesul la platformele diferitor companii de jocuri de noroc, inclusiv PariMatch și 1xBet. Hotărârea a fost luată în cadrul anchetării dosarului de spălare de bani, falsificare de acte și organizarea jocurilor de noroc ilegale.

Potrivit portalului Top100Bookmakers, PariMatch intră în „TOP 5” al celor mai populare case de pariuri printre jucătorii din Moldova. Însă aceasta nu deține autorizație de activitate în țara noastră, respectiv activitatea sa este ilegală.
Din informațiile prezentate de Banca Națională a Moldovei rezultă că volumul banilor alocați de moldoveni pentru jocuri, prin servicii de plată, a depășit 520 de milioane de lei, în anul 2020. Din această sumă, doar 8,7 milioane de lei au ajuns pe portalul 7777.md, singurul portal autorizat din domeniul loteriilor și pariurilor sportive din Moldova.

Situația s-a schimbat în anul următor, când în Moldova a început blocarea, din martie 2021, a accesului la site-uri neautorizate de jocuri de noroc. În paralel, și operatorii de plăți au restricționat transferurile pentru acestea.

Rezultatul acestor măsuri este reducerea până la 155,5 de milioane de lei a sumelor direcționate spre organizatori ilegali de loterii online și pariuri sportive. Totuşi, o analiză făcută de organizaţia neguvernamentală Legal Business Monitor arată că, de la începutul anului 2022, numărul jucătorilor moldoveni pe site-uri ilegale a crescut cu peste 60%.

..