Câteva sate din raioanele Floreşti şi Teleneşti sunt terorizate de lupi, care atacă turmele de oi ziua în amiaza mare

Câteva sate din raioanele Floreşti şi Teleneşti sunt terorizate de lupi, care atacă turmele de oi ziua în amiaza mare

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

O haită de lupi face ravagii în mai multe localităţi din nordul ţării. În doar o săptămână, animalele au atacat câteva stâne de oi din raioanele Floreşti şi Teleneşti.
Ultimul caz a avut loc luni, în comuna Căzăneşti, unde un lup a sfâşiat o oaie în fata ciobanului. Potrivit reprezentanţilor Societății Vânătorilor şi Pescarilor, cel mai probabil, animalele sălbatice au venit din Ucraina sau din regiunea transnistreană.

Lupii au atacat ieri la amiază stâna lui Tudor Şchiopu din comuna Căzăneşti, Teleneşti. Bărbatul spune că a tras o sperietură zdravănă.

„Când m-am dus înspre oi, am văzut că e lup. Şi când m-a văzut pe mine, s-a oprit. Câinii, şi s-au vârât între picioare la mine. S-au speriat. Avea vreo 60 de kilograme.”

Bărbatul spune că înainte de a da ochii cu unul dintre prădători, haita de lupi sfâşiase deja șapte oi. Animalele sălbatice au mânat 70 de oi în pădure, iar o parte dintre mioare au fost găsite abia spre seară.

„De la ora unu de zi, am găsit tocmai la ora 5 seara, noaptea. La vreo trei patru kilometri de la stână. O să le număr, o să ştiu totalul câte sunt. În patru ceasuri devreme eu ştiu ce o făcut.”

Şi satul Ciutuleşti din raionul Floreşti ar fi terorizat de mai bine de o săptămână de o haită de lupi. Stâna lui Viorel Rusu este amplasată pe un deal, nu departe de casa în care locuieşte. Bărbatul avea în jur de 150 de oi şi spune că prădătorii au poposit de două ori şi au omorât 25 de oi.

„Pe una a rupt-o de tot, a gâtuit-o chiar pe loc. Şi marţi dimineaţa la ora 3:00 băiatul când s-a trezit era tot bine. Dar când m-am dus eu la ora 7:00 era deschisă poarta la stână, toate oile erau ieşite afară. Lupii, eu am văzut lupii.Şi aseară au fost la stână.”

De frică să nu rămână şi fără celelalte oi, bărbatul a decis să le vândă.

„Pe unele pe datorie le-am dat. Iată, mi-au lăsat această maşină în schimb. Stăm cu frica în sân, avem şi vaci. Pe toate le-am adus acasă şi calul şi vaca. 30 de oi, câte o mie de lei fiecare, deja sunt 30 de mii de lei pierduţi.”

Oamenii din sat spun că după ce au auzit de incident, au început să se teamă să iasă seara din casă.

„Am auzit că şi în satul vecin Sîrbeşti tot au fost, alaltăieri. Deja nu mai ştiu ce va fi cu ei. Cu siguranţă vor veni şi în sat. Ne-or mânca şi pe noi, nu doar animalele. ”

„Avem copii, avem animale pe lângă casă. 4 Ne este frică deja. Cum să mai scoatem animalele la păşune ori să trimitem un copil să le dea apă. Fiind flămânzi nu se mai uită că-i om, că-i copil. Să se sature.”

Contactat de echipa noastră, primarul localităţii Igor Burcă, spune că un asemenea incident a fost înregistrat, însă neagă că ar fi vorba de lupi. De cealaltă parte, preşedintele Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi, afirmă că, cel mai probabil, animalele au fost atacate totuşi de lupi. Potrivit lui, animalele sălbatice ar fi venit din Ucraina sau din regiunea transnistreană. Şeful Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Vladislav Cotici, ne-a comunicat că instituţia pe care o conduce nu poate interveni în cazul dat şi a pasat responsabilitatea pe angajaţii Moldsilva. Inginerul şef silvic, Nicolae Munteanu, nu ne-a răspuns la telefon.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..