Cazul postului TV „М-Мульт” ar putea fi investigat de Procuratura Generală

Cazul postului TV „М-Мульт” ar putea fi investigat de Procuratura Generală

Distribuie

 

Cazul postului TV „М-Мульт” ar putea fi investigat de Procuratura Generală. Preşedintele Consiliului Audiovizualului, Liliana Viţu, a anunţat că a sesizat instituţia în legătură cu posibile declaraţii false făcute la şedinţa CA din 22 iulie de către reprezentanţii companiei „TV-Comunicații Grup” SRL care transmite postul „М-Мульт”. Asta în condiţiile în care compania a afirmat că are un contract cu „Premiera TV” SL din Spania pentru retransmisiune, iar autoritatea competentă în domeniul audiovizualului din Spania a informat CA că nu a eliberat licență de emisie pentru „Premiera TV”. Prin urmare, transmiterea postului „M-Мульт” pe teritoriul ţării noastre este efectuată de „TV-Comunicații Grup” SRL, fără a deține licență de emisie. Iar pentru activitatea fără licenţă, CA a sancționat „TV-Comunicații Grup” cu amendă de 19 mii de lei. Directorul companiei, Evghenii Sergheev, refuză să comenteze situaţia şi susţine că aşteaptă explicaţii oficiale de la compania spaniolă.

Consiliul Audiovizualului a stabilit că postul „M-Мульт” este transmis pe teritoriul Republicii Moldova și nu retransmis, dat fiind faptul că autoritatea competentă din Spania nu a eliberat licență de emisie pentru „Premiera TV” SL. Prin urmare, transmiterea postului „M-Мульт” pe teritoriul Republicii Moldova este efectuată de „TV-Comunicații Grup” SRL, fără a deține licență de emisie.

Reprezentanţii companiei susţin că aşteaptă un răspuns oficial de la compania spaniolă pentru a veni cu explicaţii în faţa Consiliului Audiovizualului:

„Doar recepţionăm semnalul de la punctul „A” şi îl transmitem până la punctul „B”, adică până al distribuitori de servicii, nu se ocupă cu conţinutul postului TV. Am contactat Premiera TV pentru a clarifica situaţia şi Premiera TV ne-a asigurat că are licenţă”.

Argumentele reprezentanţilor TV-Comunicații Grup” SRL nu le-au părut credibile membrilor CA.

„Postul Premiera TV nu are licenţa de emisie pe teritoriul Spaniei. Punct. Asta este un răspuns venit oficial la o solicitare a CA-ului. Deci, ce fel de licenţă să aşteptaţi dumneavoastră timp de o săptămână? Deci, aşa cumva e ciudat pentru mine”, a spus ANA GONŢA, membru al Consiliului Audiovizual.

„Discutăm atât de serios un subiect care în esenţă este comic. Încearcă prin aceasta corespondenţă să ne convingă că, posibil, a existat un post de televiziune, înregistrat într-o ţară europeană care este parte al Convenţia Europeană cu privire la Televiziunea Transfrontalieră, difuzează doar producţie neeuropeană, pe alocuri devenim un pic penibili”, a menționat EUGEN RÎBCA, membru al Consiliului Audiovizual.

În aceste condiţii, şefa CA a anunţat că a sesizat Procuratura Generală.

„Am semnat scrisoarea către Procuratura Generală pentru falsul în declaraţii, care au făcut la şedinţa CA-ului din 22 iulie. Pe viitor să fie foarte prudenţi când vor dori să mai folosească astfel de tertipuri în raport cu autoritatea de reglementare”, a spus LILIANA VIŢU, preşedintele Consiliului Audiovizual.

Am încercat să solicităm reacţia administratorului „TV-Comunicații Grup” SRL, Evghenii Sergheev, însă acesta a spus că aşteaptă declaraţia oficială de la compania spaniolă.

„Săptămâna viitoare va fi o comunicare oficială din partea Premiera TV care va veni cu toate clarificările. Deocamdată noi nu comunicăm nimic. (REPORTER) – Cei de la Consiliul Audiovizualului spun că deja… – Vă repet încă o dată: săptămâna viitoare va fi o declaraţia oficială. La revedere”, a menționat EVGHENII SERGHEEV, director „TV-Comunicații Grup” SRL.â

În data de 22 iulie, Consiliul Audiovizualului a interzis distribuirea postului de televiziune „M-Mульт” din motiv că nu are licență de emisie. Mai mult, CA a obligat operatorii de televiziune cu plată să excludă postul de televiziune din grilă. Decizia a fost luată după ce a fost monitorizat conținutul acestui post de televiziune. Consiliul Audiovizualului a stabilit că „M-Mульт” a difuzat ilegal publicitate targetată pentru publicul din Chișinău și Republica Moldova. În urma sesizării Asociației Patronale a Radiodifuzorilor din Moldova, Consiliul Audiovizualului a solicitat informații de la autoritatea de reglementare în domeniul audiovizualului din Spania privind licența de emisie.

Consiliul Audiovizualului a fost informat de către autoritățile în domeniul audiovizualului de la Madrid că acest furnizor nu este stabilit în Spania și că nu deține licență de emisie. Astfel, s-a constatat că „M-Mульт” nu este un post de televiziune străin. În consecinţă, Consiliul Audiovizualului a interzis distribuirea acestui post de televiziune, iar operatorii de televiziune cu plată sunt obligați să-l excludă din grilă. De menționat că postul de televiziune „M-Mульт” a fost radiodifuzor sub jurisdicția Republicii Moldova, însă ulterior a renunțat la ea, întrucât era obligat să sonorizeze și să subtitreze desenele animate difuzate din Federația Rusă. Deși este o normă obligatorie, postul „M-Mульт” a continuat să le difuzeze cu încălcarea legislației naționale.


Distribuie
..