Ce-au crescut un an în gojineaţă, astăzi au sacrificat. Moldovenii se pregătesc de Crăciun

Ce-au crescut un an în gojineaţă, astăzi au sacrificat. Moldovenii se pregătesc de Crăciun

Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ce-au crescut un an în gojineaţă, astăzi au sacrificat. Ştiu acest lucru şi membrii familiei Helbet, din Ghidighici, care au tăiat azi porcul. În caz contar, cu ce ar umple masa de sărbătoare?

Altă gospodărie, alte preocurări. Într-un sat din raionul Criuleni, familia Malai este pe ultima sută de metri cu marea curăţenie de Crăciun.

”Să luăm un pahar de cinste pentru sănătatea porcului că a trăit, a fost bravo, a fost bun, frumos”.

Vasile Helbet spune că a deprins de la părinţi detaliile sacrificării porcului.

”Tradiţia în familia noastră se menţine din bătrâni.”

Tăiatul godacului este un motiv de bucurie pentru cei mici.

După ce este sacrificat, porcul este tranşat. De aici începe munca gospodinelor.

Cei care au tăiat ceva mai înainte porcul, astăzi au trebăluit prin gospodărie. Familia Malai, din satul Hârtopul Mare, Criuleni, este în toiul pregătirilor pentru Crăciun.

Capul familiei, Vladimir, a pus mâna pe lopată şi mătură. În câteva ore, a făcut gospodăria lună.

Între timp, gospodina s-a tot ţinut de curăţenia din casă.

În casă n-a rămas niciun ungher nemăturat. Aşa că mâine, în ajun, femeile pregătesc ultimele bucate şi sunt gata să primească şi colindătorii.

„Scuturăm ţolurile, scuturăm o pernă, schimbăm aşternuturile, feţele de pernă, să fie curate, să dormim înainte de Naşterea Domnului şi noi curaţi, şi in casă să fie curat”.

 


Distribuie
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply