Ce explicații are ambasadorul rus la Chișinău pentru acțiunile Rusiei

Ce explicații are ambasadorul rus la Chișinău pentru acțiunile Rusiei

Ambasadorul Rusiei la Chişinău a fost convocat la Ministerul de Externe, după întreruperile masive de energie electrică, provocate de bombardamentele din Ucraina. Ministrul Nicu Popescu l-a chemat pe Oleg Vasneţov pentru a-i transmite poziţia dură a Republicii Moldova în legătură cu atacurile Rusiei asupta infrastructurii civile ucrainene, care au lăsat în beznă şi ţara noastră. Deşi a fost întrebat de mai multe ori de reporterul Publika TV ce explicaţii are pentru acţiunile Rusiei, Vasneţov a refuzat să răspundă.

” – Domnule ambasador, ce explicaţii veţi oferi în legătură cu bombardamentele din cauza cărora şi Moldova a rămas fără energie electrică? Republica Moldova condamnă bombardamentele asupra obiectelor civile. Lăsaţi-ne să trecem, vă rog.”

Discuţia dintre Nicu Popescu şi Oleg Vasneţov a durat aproape jumătate de oră. Ambasadorul rus a evitat să răspundă concret la întrebarea reporterului nostru şi când a ieşit din clădirea Ministerului de Externe.

” – Domnule ambasador, ce explicaţii aţi oferit referitor la bombardamentele de miercuri asupra obiectelor civile. De ce Rusia a atacat aceste obiecte…? – Bună ziua! Într-adevăr am discutat cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe. Am vorbit despre relaţiile bilaterale şi ultimele evenimente care au avut loc în Ucraina. Noi am amintit de la ce a pornit totul, despre lovitura de stat din 2014, consecinţele acestui eveniment şi genocidul care a avut loc în ultimii opt ani faţă de populaţia din Donbas.”

Diplomatul rus a evitat să spună pe cine apără Federaţia Rusă atunci când bombardează infrastructura civilă din Ucraina.

” – Domnule Vasneţov, pe cine protejează Rusia când bombardează obiecte civile şi lasă fără energie electrică inclusiv Moldova.”

Ministerul de Externe a anunţat că a transmis instrucțiuni urgente șefilor misiunilor noastre diplomatice pentru a informa partenerii despre impactul major al bombardamentelor Rusiei în ţara vecină care creează penurie de electricitate în Moldova. Diplomația de la Chișinău punctează că Moldova rămâne de partea lumii libere, iar acest război trebuie oprit cât mai repede.

„Evident noi am condamnat foarte ferm aceste atacuri, evident Federaţia Rusă are o altă poziţie. Absolut fiecare cetăţean este afectat de lipsa de lumină, de valul de refugiaţi, de criza economică, de preţurile crescânde la energie şi că Federaţia Rusă prin acţiunile sale în Ucraina înrăutăţeşte situaţia fiecărui cetăţean al Moldovei.”, a spus Nicu Popescu.

În legătură cu pana masivă de curent, preşedintele Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Şeful statului a solicitat tuturor instituțiilor să crească gradul de alertă cu privire la identificarea și remedierea promptă a incidentelor din sectorul energetic în așa fel încât cetățenii și mediul de afaceri să se simtă în siguranță.

..