Ce idei au autoritățile pentru a asigura independența energetică a țării

Ce idei au autoritățile pentru a asigura independența energetică a țării

Finalizarea construcţiei liniei electrice Vulcăneşti – Chişinău, construcţia unei linii noi Bălţi – Suceava, precum şi amenajarea de parcuri fotovoltaice ori staţii electrice pe bază de biogaz. Sunt doar câteva dintre ideile propuse de Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale pentru asigurarea securităţii şi independenţei energetice a ţării. Măsurile fac parte dintr-o strategie a autorităţilor care urmează să fie realizată până în 2050. Proiectul a fost prezentat de vicepremierul Andrei Spînu şi secretarul de stat în domeniul Energeticii, Constantin Borosan.

Autorităţile îşi propun pentru început să contruiască obiective de infrastructură strategice, cum ar fi centrale şi reţele electrice.

„Ca prioritate este şi construcţia unei centrale cu o tehnologie flexibilă, pe bază de motoare cu ardere internă cu o capacitate între 80 – 100 de MW, asta va oferi posibilitate de echilibrare şi balansare a sistemului electro-energetic şi o integrare mai mare a surselor regenerabile de energie. „, a menționat CONSTANIN BOROSAN, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii.

La a doua etapă este prevăzută crearea unei infrastructuri de stocare a energiei electrice.

„Ne propunem să construim sisteme de stocare a energiei electrice cu baterii cu o capacitate de circa 80 MW până în anul 2035, acestea vor oferi flexibilitate mai mare sistemului electroenergetic. „, a mai spus CONSTANTIN BOROSAN.

Potrivit ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, strategia va ajuta Moldova să obţină securitate şi independenţă energetică.

„Facem acest lucru pentru copiii şi nepoţii noştri, este o obligaţie morală să ne căpătăm eficienţa energetică. Moldova are nevoie de un plan de a face din energie o sursă de dezvoltare economică şi nu o povară la buzunarul cetăţeanului. Cel târziu, la sfârşitul anului viitor vom avea o nouă strategie energetică.”, a declarat ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii. 

Spînu a mai anunţat că pentru a realiza aceste obiective Moldova va cere ajutor financiar de la partenerii externi, cum ar fi BERD sau BEI care deja au finanţat astfel de proiecte de eficienţă energetică. Proiectul privind strategia energetică a ţării urmează să fie supus consultărilor publice.

..