Cei mai buni specialişti în domeniul vinificaţiei s-au ales cu premii din partea autorităţilor

Cei mai buni specialişti în domeniul vinificaţiei s-au ales cu premii din partea autorităţilor

Distribuie

Cei mai buni specialişti în domeniul viti-vinicol au fost apreciaţi după merit şi în acest an.
Ei s-au ales cu diferite distincţii pentru rezultatele obţinute atât în ţară cât şi peste hotare.
Evenimentul, care a fost transmis on-line, a fost urmărit de mii de persoane.

„Marele premiu” în domeniul vitivinicol 2020 a ajuns la „Radacini Wines”, care s-a afirmat prin producerea vinurilor de calitate şi promovarea Republicii Moldova pe arena internaţională.

” Avem pieţe de desfacere foarte şi foarte interesante pentru noi, pieţe foarte calitative din punct de vedere a cerinţelor. Suntem foarte prezenţi pe piaţa Marii Britanie şi pentru noi, piaţa asiatică. Astăzi, de exemplu, produsul nostru, produsul „Rădăcini” este produsul numărul unu exportat în Japonia.”

„Cel mai iscusit oenolog al anului” a fost desemnat Anatolie Codjebaş.

„Acest an a fost, ca pentru toţi, unul dificil din cauza COVID-19, a secetei şi a recoltei mici. Dar dacă e să vorbim despre calitatea vinului, atunci în acest an, vom avea un vin de calitate. Asta pentru că, cu cât strugurii se formează mai greu, cu atât vinul e mai bun.”

Iar cercetătorul principal de la Institutul de Hoticultură şi Tehnologii Alimentare, Gheorghe Savin, a primit medalia „Vinul Moldovei. O legendă Vie”. Gheorghe Savin a făcut parte din echipa care a creat soiuri noi de struguri, printre care şi soiul „Moldova”.

„Prin aceste soiuri se diminuează numărul de tratamente chimice aproape în jumătate, ceea ce înseamnă mai puţin pressing chimic asupra faunei, florii şi, în definitiv, asupra genoului uman, asupra sănătăţii.”

Potrivit autorităţilor, vinurile moldoveneşti capătă tot mai multă teren pe piaţa internaţională.

„Rezultatele vorbesc de la sine. Anul trecut, au fost exportate vinuri în umă totală de 200 de milioane de dolari. Este mult, puţin? Avem unde creşte.”

” În mare măsură, datorită acestui eveniment, ţara noastră s-a poziţionat pe un loc de cinste harta turismului vitivinicol a lumii. Din cauza situaţiei dificile din acest an care este legată de pandemia provocată de COVID-19, sectorul este foarte responsabil.”

Premii au mai ajuns şi la alte vinării, cum ar fi „Chateau Vartely”, „Valul lui Traian” şi”Purcari.” Cu ocazia Zilei Naţionale a Vinului, ambasadorul Statelor Unite în ţara noastră, Dereck Hogan i-a felicitat pe moldoveni şi a menţionat că producerea vinului este atât o parte a culturii noastre, cât şi un motor al economiei.

„Vom fi alături de vinificatorii moldoveni, îi vom ajuta să treacă prin aceste vremuri grele şi vom aştepta cu nerăbdare să ne întâlnim pentru a degusta cele mai bune vinuri moldoveneşti.

Calitatea vinurilor moldoveneşti a fost apreciată şi în cadrul unei degustări online, la care au participat mai mulţi jurnalişti şi experţi internaţionali.

„Vreau să ridic paharul pentru Ziua Naţională a Vinului. Noroc! Noroc!”

„Cred că e timpul să analizăm vinurile. Vă îndemn să ne uităm la primul. Sticla va apărea pe ecran în scurt timp. Mihai, ne-ai putea spune ceva despre acest vin?”

„Este un Cabernet Sauvignon şi Feteasca Neagră, două soiuri de struguri roşii. Să-mi torn şi eu în pahar.”

„Cred că Moldova are un potenţial enorm de a crea vinuri unice, complexe, aşa cum nimeni nu ştie să mai facă. Asta şi pentru că au noroc de cea mai bună climă pentru culturile de viţă de vie.”

Anul trecut, Ziua Vinului a fost marcată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde au venit peste 70 de mii de oaspeţi, printre care şi mulţi străini.


Distribuie
..