Cel mai bătrân moldovean din țară este o femeie de 111 ani din raionul Soroca. Cunoaște povestea Alexandrei Dolghier

Cel mai bătrân moldovean din țară este o femeie de 111 ani din raionul Soroca. Cunoaște povestea Alexandrei Dolghier

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

N-a băut pastile, n-a mâncat bucate alese, iar principalul gen de sport a fost… prăşitul.
Este mărturisirea doamnei Alexandra Dolghier, născută în anul 1909 în satul Slobozia Nouă, raionul Soroca.
Săptămâna viitoare ea va împlini 112 ani.
Totuşi istoria sa nu este cea mai fericită.
Femeia este oarbă, şi-a îngropat toate rudele şi locuieste într-o casă, care a ars de 5 ori.

„Când eşti mai tânăr ţii dragă să trăieşti, dar mie ce mii dragă, dacă eu nimic nu văd, pe nimeni nu văd, achipui şi ascult doar pereţii.”

Agenţia pentru Servicii Publice susţine că femeia este cea mai vârstnică persoană din ţară, fapt ce nu prea o bucură pe centenară. Femeia nu aude şi nici nu vede deja de un an, iar picioarele nu prea o ascultă.

„Radio îl ascult toată ziulica, dar îl aud că face hîr hîr, dar eu ce îl aud ce zice? Toată ziua când pe o parte când pe alta, noaptea tot aşa, ce pot să fac dacă nimic nu pot face şi nu văd nimic.”

Totuşi, la ai săi 111 ani nu se plânge de probleme de sănătate.

„Ei nu mii rău tare, doar o coastă a început să mă doară de vreo două zile, dar aşa nu mii rău.”

Femeia zice că zilele fără culori şi fără vocile celor dragi, care de mult s-au stins, s-au transformat într-o eternitate.

„Nimeni nu mă întreabă, nimeni nu vorbeşte la mine.”

Şi-a muncit pământurile până la o sută de ani pentru a se putea hrăni. Acum, când nu o mai poate face, este ajutată de soţia unui nepot. Şi aceasta însă se descurcă greu şi nu prea are ce pune pe masă.

„Mi-ar plăcea bun şi mult să mănânc, dacă nu-i, atunci ce îmi face, aia este de mâncare.”

Bătrâna spune că nu s-a gândit vreodată că va ajunge la aşa vârstă. A trecut prin război şi foamete şi-a îngropat soţul, fraţii şi cei trei copii. Acum, fără niciun ajutor, încearcă să supraveţuiască cu o pensie de 1400 de lei, după ce a muncit decenii.

„Da ce dorinţă am, aş vrea să mor. Lasă că mai trăieşti mulţi ani înainte. Ihhi, valeu, valeu, Doamne fereşte, dacă până seară a da Domnul să mor şi aş scăpa.”

Crede totuşi că a ajuns la această vârstă doar datorită genelor moştenite.

” – Eu în greu am trăit. – Ai ajuns mata la anii ăştia, nu ai mai trăit greu. – Ei, aşa a fost neamul nostru tare, nu au murit degrabă. Mama mea a trăit 96 de ani, dar am avut o soră, care la doar 86 de ani a murit.”

Deşi a avut 100 de ani pentru a cunoaşte lumea, viaţa ei s-a rezumat doar la satul în care s-a născut, Slobozia Nouă.

„Nu am m-ai fost nicăieri puiule, decât aici. Am lucrat fără socoteală.”

Chişinăul l-a văzut pentru prima oară la 110 ani, când a fost internată în spital după ce a fost muşcată de mai mulţi câini. Femeia care o îngrijeşte spune că a rămas în viaţă ca prin minune, însă pentru ea fiecare iarnă este o luptă de supraveţuire de a nu îngheţa de frig în zilele în care rămân fără lemne de foc.

„Vreo 10-15 mii de lei ardem pe an. Trebuie să încălzesc soba, ea tot achipuie soba să vadă e cald sau nu e cald.”

Alexandra Dolghier trăieşte şi astăzi în casa pe care a ridicat-o cu mâinile sale. Îşi duce existenţa într-o anexă care a ars de câteva ori, dar a fost reparată superficial. Şi casa sa a ars de cinci ori.

„Casa celei mai vârstnice femei din țară se află la capătul civilizației. Aceasta locuiește aproape de pădure la câteva sute de metri de satul Slobozia Noua. Drumul aici este atât de rău încât nicio ambulanţă nu poate ajunge la femeie în caz de necesitate.”

Pe 14 martie cea mai vârstnică femeie din ţară va deveni mai înţeleaptă cu încă un an – împlineşte 112 ani de când s-a născut. În acte are însă o altă dată şi asta pentru că în 1909 când s-a născut, mama ei a primit certificatul de naştere mai târziu cu o lună.

„Vreai să ajungi până la 120 de ani? – Valeu, valeu, până mâine să mă ia. – Aşa se roagă morţii sărmana.”

Cei care doresc să-i facă zilele mai bune celei mai vârstnice femei din ţară pot suna la numărul afişat pe ecran. Potrivit Cărţii Recordurilor, cea mai bătrână femeie de pe glob are 117 ani şi locuieşte în Japonia.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..