Centrul orașului Bălți a găzduit în premieră unul dintre cele mai frumoase festivaluri, cel al bunicuțelor

Centrul orașului Bălți a găzduit în premieră unul dintre cele mai frumoase festivaluri, cel al bunicuțelor

Au uitat pentru o zi de vârstă şi de greutăți şi s-au prins în horă. Astăzi, centrul orașului Bălți a găzduit în premieră unul dintre cele mai frumoase festivaluri, cel al bunicuțelor. Cu bună dispoziție, participantele au cântat și au dansat.

Chiar dacă ele au fost sărbătoritele, bătrânele au venit la festival nu doar să se distreze.

Oaspeții evenimentui au avut ocazia să învețe câte ceva din măiestria olăritului. Meşterii au fost gată să dezvăluie toate secretele tinerilor interesați.

„Iată asta e o ulcică pentru gospodărie, așteptăm copii să vină să le arătăm cum se face pentru că trebuie să le transmitem aceste meștesugărit, olăritul.Tineretul nu prea este interesat, ei doresc ceva mai contemporan să lucreze”, a spus meșter popular din Drochia, Iurie Cucuietu.

Un alt meșter popular a avut grijă să le arate vizitatorilor cum se țese un covor.

„Cum se schimbă rostul, cum se dă firul printre urzeală. Asta se numește urzeală, iar pe aici pe unde dăm firul e bătătura.Fiecare și-a pus câte o bucată de suflet aici în covorașul acesta. O să-l facem împreună, va fi frumos”, a spus meșter popular din Rezina, Elena Tabac.

Oamenii au rămas încântați de festival.

„Suntem bucuroși. Lasă să vadă copii că bunicile sunt pline de viață și cu inima tânără.Tare vrem și la anul să dea Domnul să ajungem la festival.”

„Suntem azi la un eveniment foarte important pentru noi. Să avem sufletul tânăr și să îmbătrănim frumos.Fiecare din noi își dorește acest lucru.”

Organizatorii festivalului și-au propus astfel să promoveze meritele și experiența de viață a persoanelor în etate.

„Urmărim să onorăm vârsta, experiența, înțelepciunea,dibăcia persoanelor în etate.Vrem să promovăm conceptul de îmbătrânire activă”, a spus director CASMED, Natalia Postolachi.

Evenimentul organizat de Ziua Internațională a Persoanelor în Etate a adus în prim plan faptul că vârsta este un avantaj, cu care trebuie să ne mândrim. Prima ediție a festivalului Bunica Fest a fost organizată de Asociația Obștească CASMED. Activitatea deschide șirul evenimentelor din luna octombrie, dedicate persoanelor de vârsta a treia.

Foto: canal2.md
..

Leave a Reply