Cer demisia Guvernului. Partidele politice din Moldova acuză Executivul de incompetență în gestionarea crizei gazelor

Cer demisia Guvernului. Partidele politice din Moldova acuză Executivul de incompetență în gestionarea crizei gazelor

Distribuie

Guvernul este incompetent şi trebuie demis, iar oamenii trebuie să protesteze împotriva scumpirii gazelor şi a energiei electrice.
Acestea sunt câteva din declaraţiile, lansate de unele partide politice, ca reacţie la majorarea tarifelor.
Socialiştii cred că ţara va ajunge la limita supravieţuirii, în foame şi frig.
Partidul Liberal cere demisia Guvernului, iar „Congresul Civic” îndeamnă oamenii la proteste.
De cealaltă parte, deputatul PAS Radu Marian face apel la solidaritate şi afirmă că negocierea unui preţ mai mic la gaze presupune concesii necomerciale, care sunt inacceptabile pentru Moldova.
El afirmă că Executivul a făcut demersuri pentru publicarea contractului cu Gazprom şi a formulei de calcul a tarifelor.
Prim-ministrul susţine că Guvernul face faţă situaţiei şi nu are motive să-şi dea demisia.

Opoziţia parlamentară critică Guvernul în legătură cu majorările anunţate la gaz şi electricitate. PSRM afirmă, într-un comunicat de presă, că acțiunile Guvernului sunt antisociale și antipopulare, iar majorarea practic de două ori a tarifelor la gaze, creşterea iminentă a preţurilor la energia electrică fac ca cea mai mare parte a populaţiei să ajungă la limita supravieţuirii. Socialiștii menționează că un nou val de scumpiri îi va lipsi pe cetăţeni de hrană şi de posibilitatea de a plăti pentru lumină, gaz şi încălzire. Mai mult, socialiștii spun că guvernarea le oferă oamenilor o singură soluție – să moară de foame sau de frig. În acest context, PSRM cere convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului, în cadrul căreia să fie audiaţi prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

O poziţie tranşantă a luat Partidul Liberal. PL consideră că negocierile pentru semnarea contractului cu Gazprom au început prea târziu: „s-a întâmplat în prag de iarnă, în condiţii total nefavorabile pentru cetăţenii noştri, şi a provocat „îngroparea” ţevei româneşti de gaz, pentru care s-au investit peste 150 de milioane de euro, afirmă liberalii. Astfel, în condițiile în care cetățenii se confruntă cu probleme majore legate de pandemie, scumpirea prețurilor la gaze, la servicii, produse alimentare, având salarii și pensii derizorii, Partidul Liberal consideră că actuala guvernare este incapabilă să reprezinte interesele societății şi cere demisia Cabinetului de Miniştri. Liberalii susţin că, de la învestire, Guvernul a demonstrat doar incompetenţă, ignoranţă faţă de cetăţeni şi PR ieftin.

Partidul Acţiunii Comune „Congresul Civic” declară, într-un comunicat, că „majorarea prețurilor la gaz și energie electrică înseamnă pedeapsa cu moartea pentru cetățenii țării şi că în Moldova există un regim nedeclarat al catastrofei umanitare, de fapt, al unui ENERGOMOR. „Congresul Civic” a sugerat că pentru a lupta împotriva incompetenţei guvernării şi pentru a o trezi la realitate, oamenii trebuie să iasă la proteste”.

Am solicitat o reacţie de la premierul Natalia Gavriliţă, în contextul în care opoziţia a cerut demisia guvernului. Şefa Cabinetului de Miniştri a răspuns scurt.

„Nu. – Credeţi că face faţă acestei situaţii Guvernul şi vicepremierul responsabil? – Da.”

 

Deputatul PAS Radu Marian ia apărarea Guvernului şi spune că, în condiţiile în care ţara nu are rezerve de gaze şi depinde de o singură sursă de aprovizionare, autorităţile nu pot rezolva problema în cinci luni, printr-o minune. Deputatul PAS afirmă că, deşi Moldovagaz cumpără gaze după o formulă relativ avantajoasă, o treime din prețul pe care îl plătim este influențat de prețul pieţii europene. Marian precizează că formula a fost întotdeauna secretizată şi că Guvernul a făcut demersuri pentru a o face publică. Deputatul PAS Radu Marian subliniază că negocierea unui preţ la gaze mai avantajos decât cel de piaţă presupune concesii necomerciale, inacceptabile pentru ţara noastră. Potrivit lui Marian, condiţia privind achitarea în avans a gazului consumat pentru prima jumătate a lunii e inclusă în contractul cu Gazprom din 2006, dar abia acum a fost aplicată. În încheiere, deputatul PAS face apel la solidaritate.


Distribuie
..