Chişinăul s-a adresat repetat Kievului cu cererea de a amâna interdicţia de circulaţie pentru transportul cu numere de înmatriculare transnistrene

Chişinăul s-a adresat repetat Kievului cu cererea de a amâna interdicţia de circulaţie pentru transportul cu numere de înmatriculare transnistrene

Distribuie

Chişinăul s-a adresat repetat Kievului cu cererea de a amâna interdicţia de circulaţie pentru transportul cu numere de înmatriculare transnistrene.
De această dată se solicită doar accesul autobuzelor şi microbuzelor, care nu au reuşit să obţină plăcuţe neutre. Informaţia a fost făcută publică de Vladislav Kulminski, vice-premier pentru Reintegrare, în cadrul emisiunii „În centrul atenţiei” de la Publika TV.
Kulminski menţionează că până acum nu a fost definitivat mecanismul, pentru ca aceste autovehicule să obţină fără dificultăţi.. numere neutre.

„Ne-am adresat repetat către autorităţile de la Kiev pentru categoriile care sunt neacoperite de acest mecanism. Solicităm ca pentru autobuze şi microbuze să fie oferită amânarea interdicţiei, până când va fi găsită o soluţie în reglementarea acestei probleme. Deocamdată, tema nu a fost definitiv închisă.”

Vladislav Kulminski a confirmat că subiectul a fost discutat și cu şeful-adjunct al Administrației prezidenţiale din Rusia, Dmitri Kozak, atunci când a fost în vizită la Chişinău.

„Într-o anumită măsură, Tiraspolul a împiedicat acest proces, dar şi mecanismul nu a fost elaborat complet. Noi înţelegem şi poziţia Kievului, pentru că Ucraina are un conflict pe teritoriul său, deşi acesta este diferit, şi are automobile care sunt în aceeaşi situaţie ca şi cele din regiunea transnistreană, de aceea a fost decizia de a avea o politică unitară.”

Interdicţia a fost comentată şi de către reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a criticat şi acuzat Ucraina pentru măsurile restrictive. „Acest gest revoltător al Kievului lovește în interesele tuturor locuitorilor din regiune, inclusiv ale zecilor de mii de cetățeni ucraineni. Măsurile de blocaj, aplicate de Kiev, vor avea un impact negativ asupra procesului de soluționare a conflictului transnistrean. Astfel Ucraina se discreditează complet în calitate de garant și mediator”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Din 1 septembrie, maşinile cu numere transnistrene nu mai pot intra în Ucraina. Au voie doar cele cu numere neutre. Asta după ce Kievul a refuzat solicitarea Chişinăului să amâne interdicţia până în 10 ianurie 2022. Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, doar 5% din numărul total al transportului din regiunea transnistreană deţine numere neutre.


Distribuie
..