CNA recomandă reexaminarea proiectului de lege privind compensațiile pentru gaze naturale şi energie termică

CNA recomandă reexaminarea proiectului de lege privind compensațiile pentru gaze naturale şi energie termică

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Centrul Naţional Anticorupţie a constatat, că proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaze naturale şi energie termică în perioada rece a anului, conţine ambiguităţi şi nu corespunde politicilor statului în domeniul bugetar-fiscal.
Iar experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei susţin că documentul este discriminatoriu.
Astfel, ambele instituţii recomandă reexaminarea proiectului de lege.

CNA menţionează că în proiect nu este clar stipulat dacă există bani pentru a ajuta consumatorii. În același timp, proiectul nu reglementează instituția responsabilă pentru stabilirea cuantumului corect al compensațiilor. Prin urmare, Centrul Naţional Anticorupţie a recomandat ca proiectul să fie reexaminat, să fie stabilită perioada exactă de implementare a legii și o procedură clară de alocarea a mijloacelor financiare.

Totodată, experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei susţin că proiectul de lege privind compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaze naturale şi energie termică în perioada rece a anului este discriminatoriu. Potrivit lor, locuitorii din sate, unde nu există reţea de gaze naturale, sunt discriminaţi în raport cu cei din oraşe, care au încălzire centralizată. Şi asta pentru că ei folosesc butelii cu gaze pentru a-şi încălzi locuinţele, care la fel s-au scumpit. Şi nu toţi oamenii din sate primesc ajutor social. Doar cei care trăiesc sub pragul sărăciei.

De asemenea, documentul nu stipulează clar situaţia celor care dispun de încălzire autonomă pe electricitate.

Potrivit experţilor, autorii proiectului sunt generoși cu locuitorii din orașe și oferă compensații atât pentru gaze naturale, cât și pentru energia termică pentru toate locuințele. Or, unele persoane dețin mai multe apartamente şi case, iar mărimea compensației este egală, indiferent de starea materială a persoanelor, au constatat aceştia. Experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei mai precizează că astfel de abordare discriminatorie ar trebui soluţionată, întrucât toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii şi au dreptul la protecţie şi beneficii egale.

Aceştia au expediat o scrisoare preşedintelui Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Dan Perciun, în care menţionează că proiectul de lege trebuie completat cu prevederi clare pentru toate situațiile și categoriile de consumatori. Contactat de postul nostru de televiziune, Dan Perciun ne-a comunicat că pentru lectura finală se va ţine cont de recomandări. Deputatul PAS a precizat că resursele financiare sunt prevăzute în bugetele, care vor fi votate în şedinţa de joi a Parlamentului. De asemenea, acesta a menţionat că ajutoarele vor fi oferite în perioada noiembrie – martie. Potrivit lui Perciun, Ministerul Finanţelor va face plăţile către Ministerul Muncii, iar cei din urmă vor transfera banii către furnizori.

Joia trecută, Parlamentul a votat proiectul în prima lectură. Astfel, cei care consumă până la 50 de metri cubi de gaze vor achita câte 6 lei și 80 de bani pentru un metru cub, iar pentru următorii 100 de metri cubi vor achita 7 lei și 90 de bani, guvernul va compensa doar primii 150 de metri cubi de gaze consumați. Totodată, Executivul va oferi compensaţii și cheltuielile pentru energia termică centralizată. Astfel, consumatorii casnici vor fi scutiți de două treimi din creşterea tarifului pentru prima gigacalorie consumată. De asemenea, mărimea ajutorului pentru perioada rece a anului va creşte de la 500 la 700 de lei.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..