Cuptorul de ars var, descoperit recent la Costești, raionul Ialoveni, s-a dovedit a fi o adevărată comoară. Aici au fost găsite monede de argint, cuie de metal, dar și cioburi de vase. În urma săpăturilor, cuptorul s-a extins pe o suprafață de patru metri pătraţi, având o adâncime de trei metri. Arheologii spun că pe acest deal, în secolul XIV se afla un oraș medieval.
Specialiștii spun că în cuptor pot fi găsite o mulțime de obiecte din perioada medievală. Moneda de argint care a fost descoperită acolo datează din secolului XIV.
”O monedă cu argint prevăzută cu orificiu, perforată semn că a fost purtată ca medalion, e un element de tratare extrem de prețios al acestui complex. E vorba de piese, de cuie, asemenea piese se întâlnesc frecvent, e găsit chiar în interiorul cuptorului, avem câteva nituri și probabil un accesoriu vestimentar sau piesă de podoabă”, a comunicat arheologul, Vlad Vornic.
În urma săpăturilor, în preajma cuptorului a fost scos la iveală şi un bordei, în care arheologii spun că, cel mai probabil, locuiau meșteșugarii.
„Posibil să fie locuința care lucra la acest cuptor de var, încă nu putem stabili, unul din motive fiind surpările de pământ care au fost în primăvară și chiar pe parcursul a mai multor ani”, a spus arheologul, Mircea Sulă.
Cuptorul de ars var are o formă mai largă la gură și mai îngustă spre bază. Pentru a produce cinci tone de var, construcţia era încărcată de 100 de ori cu piatră de calcar.
„Avem urme puternici de arsură, iar pe alocuri în zona aceasta se poate vedea în jos unde e piatra și varul propriu-zis ajunge să aibă pe alocuri culoare verzuie, piatra a ars, varul s-a zgurificat”, a menționat arheologul, Vlad Vornic.
După finalizarea lucrărilor de cercetare, cuptorul va fi acoperit, pentru că se află pe malul unei prăpastii. Alte două cuptoare de ars var au fost descoperite la Orhei.
Leave a Reply