Compania Boeing a decis să ţină la sol toate avioanele de model 737 MAX 8 și MAX 9. Subiectul, discutat în cadrul emisiunii Tema Zilei

Compania Boeing a decis să ţină la sol toate avioanele de model 737 MAX 8 și MAX 9. Subiectul, discutat în cadrul emisiunii Tema Zilei

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Compania Boeing îşi ţine la sol toate cele 371 de avioane de model 737 MAX 8 și MAX 9. Gigantul american a luat această decizie după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că țara sa interzice utilizarea avioanelor respective în spațiul său aerian. UE, dar și mai multe state, printre care şi Moldova, au luat măsuri similare.

„Orice avion de acest model, care se află în prezent în aer, va zbura la destinație, unde va rămâne la sol până la noi ordine. Piloții și operatorii de zbor au fost informaţi și sunt de acord cu această măsură. Siguranța cetățenilor americani și a tuturor oamenilor reprezintă prioritatea noastră”, a declarat președintele SUA, Donald Trump.

Decizia luată de Casa Albă vine după prăbușirea unui aparat de zbor de acest model în Etiopia, în urma căruia au murit 157 de oameni. Subiectul a fost discutat și în cadrul emisiunii Tema Zilei. Reprezentantul Autorității Aeronautice Civile din Moldova, Vasile Șaramet, a declarat că măsura luată de țara noastră are drept scop asigurarea securităţii pasagerilor.

„Pentru a nu pune în pericol pasagerii care călătoresc cu acest tip de aeronave, Autoritatea Aeronautică Civilă a decis să emită această directivă și, totodată, să se alinieze cu celelalte state”, a comunicat șeful de secție, Autoritatea Aeronautică Civilă, Vasile Șaramet.

Șaramet a prezentat și numărul aeronavelor de model 737 MAX 8 și MAX 9 care au survolat, în acest an, spațiul aerian al Moldovei.

„În primele două luni ale anului 2019 spațiul aerian al Moldovei a fost survolat de 110 zboruri. Dintre acestea, nouă au fost operate de o companie care are zboruri din și către Aeroportul Internațional Chișinău”, a menţionat șeful de secție, Autoritatea Aeronautică Civilă, Vasile Șaramet.

Referindu-se la posibilele cauze ale prăbușirii avionului din Etiopia, pilotul Iurie Proca nu a exclus posibilitatea unei erori umane. Acesta însă a menţionat că aeronavele noi au prea multe sisteme de operare instalate. Or, acest lucru ar putea provoca şi căderi ale sistemului avionului.

„Probabil este vorba despre o oarecare eroare în programare, în softul avionului, în modul lui de a gândi și de a primi ca sistem nou, încorporat recent în tot ansamblul, în tot aliajul, ca instrument”, a afirmat pilotul, Iurie Proca.

După accidentul aviatic produs duminică în Etiopia, acţiunile Boeing au scăzut, luni, cu peste zece procente, ceea ce constituie 25 de miliarde de dolari. În urma tragediei, au murit 157 de oameni, printre care 149 de pasageri şi opt membri ai echipajului. Cauzele catastrofei sunt încă investigate de către specialişti. Aceasta este a doua tragedie aviatică, produsă în mai puţin de şase luni, în care este implicată o aeronavă de tip Boeing.

Foto: captura video

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •