Conferinţă la Washington, dedicată Moldovei

Conferinţă la Washington, dedicată Moldovei

Moldova ar putea fi următoarea istorie de succes a Europei de Est, dacă va primi ajutorul de rigoare din partea partenerilor vestici.

Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe dedicate țării noastre la Consiliul Atlantic în capitala americană Washington. Oficialul a reiterat angajamentul Moldovei de a continua pe calea reformelor.

”Acum doi ani, Moldova a fost aproape de colaps.2015 a fost anul haosului, 2016 a fost al stabilității, și 2017 al creșterii și al investițiilor. Vom continua reformele, nu pentru Vest, dar pentru că este important pentru cetățenii moldoveni”, a declarat președintele Parlamentului Moldovei, Andrian Candu.

Declarațiile lui Candu au fost apreciate de cei prezenți, printre care și Damon Wilson, vicepreședintele Consiliului Atlantic. Acesta a lăudat acțiunile Chișinăului, dar a menționat că presiunea constantă pusă de Rusia pe Moldova împiedică ţara noastră să progreseze.

”Influența Rusiei prin intermediul dezinformării, presiunilor, prezenței în Transnistria reprezintă o presiune continuă, care, cel mai probabil, va continua să crească”, a menţionat vice-președintele Consiliului Atlantic, Damon Wilson.

Războiul hibrid dus de Rusia împotriva Moldovei s-a aflat şi în centrul discursului lui Timothy Fairbank, membru senior al Dinu Patriciu Eurasia Center. Acesta notează că țara noastră devine o prioritate, în condițiile vectorului pro-european, adoptat de Chișinău.

”Sunt mai mulți agenți FSB care activează în Moldova. Vezi agenți care mai înainte erau în Londra sau în San Francisco, iar acum sunt în Moldova”, a afirmat membrul senior al „Dinu Patriciu Eurasia Center”, Timothy Fairbank.

În schimb, colegul său, Anders Aslund, a lăudat eforturile Chișinăului de a merge pe calea europeană.

”Moldova a demonstrat că este pe calea cea dreaptă. Faptul că jumătate din exporturi pleacă în UE este o realizare foarte mare”, a accentuat membrul senior al „Dinu Patriciu Eurasia Center”, Anders Aslund.

În context, vice-președintele Parlamentului de la Chișinău, Iurie Leancă, a menţionat că din cauza războiului din estul Ucrainei, partenerii vestici şi-au axat atenţia asupra Kievului, uitând de Chișinău.

”Mai puțină atenție înseamnă mai puțină susținere politică, mai puțini bani, mai puțină implicare și mai puțină susținere strategică”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului Moldovei, Iurie Leancă.

Președintele PDM, Vlad Plahotniuc, care a fost și el prezent la conferința de la Consiliul Atlantic, a ținut să le mulțumească celor prezenți pentru interesul manifestat față de țara noastră.

”Şi mai mult mă bucură faptul că toţi cei prezenţi astăzi au manifestat şi manifestă în continuare o atenţie deosebită evenimentelor şi proceselor care se petrec astăzi în Republica Moldova. Noi ne-am asigurat că atâta timp cât partidul Democrat este la guvernare, nimeni şi nimic nu va putea deturna cursul nostru actual de dezvoltare”, a spus președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

Foto: canal2
..

Leave a Reply