Confuzie în sânul guvernării. Executivul anunță reducerea prețului la testul PCR la stat, care, de altfel, este gratuit

Confuzie în sânul guvernării. Executivul anunță reducerea prețului la testul PCR la stat, care, de altfel, este gratuit

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Confuzie în deciziile Guvernării.
Ieri Executivul a avizat pozitiv un proiect de Lege, care prevede reducerea semnificativă a preţului testelor Covid 19 în laboratoarele de Stat.
Dar se pare că acesta conţine un şir de neclarităţi.
Astfel, el prevede că preţul testării va scădea de la 755 de lei la 300 de lei, în condiţiile în care laboratoarele de stat nu au oferit nici o dată servicii de testare contra plată.
După ce am cerut precizări de la Ministerul Sănătăţii, instituţia a şters comunicatul de pe pagina lor şi l-a înlocuit cu cel al Guvernului.

În debutul şedinţei de ieri a Guvernului, premierul Natalia Gavriliţa a anunţat că testele PCR se vor ieftini. După şedinţă, instituţia a emis un comunicat sec, fără prea multe detalii, despre faptul că va fi redus preţul pentru efectuarea testelor COVID-19 în laboratoarele de stat şi că acestea vor costa 300 de lei, în loc de 755 lei.
La scurt timp, pe pagina Ministerului Sănătăţii a apărut un alt comunicat în care este precizat deja clar că, într-adevăr, moldovenii vor scoate mai puţini bani din buzunare pentru aceste teste. Am încercat să aflăm de la Ministerul Sănătăţii cum va fi posibil ca oamenii să se testeze în laboratoarele de stat, în condiţiile în care până acum nu era posibil acest lucru decât dacă aveai simptome specifice de boală. Am întrebat şi unde mai exact se va face testarea la COVID şi către ce instituţie vor fi direcţionaţi banii, însă, în loc de răspuns, Ministerul Sănătăţii a şters comunicatul şi l-a înlocuit cu cel publicat de Guvern. Am încercat ulterior să aflăm mai multe detalii de la premierul Natalia Gavriliţa, însă nu am primit un răspuns clar nici de această dată.

„Am adoptat această hotărâre pentru instituţiile publice pentru că acolo putem în mod direct şi rapid să intervenim, împreună cu colegii din Parlament am făcut analiza preţurilor pentru cantităţile importate şi vom veni cu politici adiţionale pentru a asigura un preţ echitabil.”

Nici secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Svetlana Nicolăescu, care a fost invitată ieri la emisiunea „În centrul atenţiei” de la Publika TV nu a putut spune clar dacă într-adevăr vom putea face un test PCR la stat cu 300 de lei.

„Având un tarif oficial aprobat, instituţiile medicale au posibilitatea să ofere acest serviciu şi contra cost celor persoane care vor solicita, cu condiţia că dispun de capacităţi, ne referim la resurse umane. În primul rând, oricum vor răspunde solicitărilor din sistemul public, la indicaţii medicale, dar au posibilitatea să le includă în catalogul serviciilor care le prestează contra cost.”

Iar preşedintele Comisiei protecţie socială şi sănătate a Parlamentului, Dan Perciun, a declarat astăzi cu totul altceva. Potrivit lui, 300 de lei ar putea să coste testele rapide antigen.

„Noi ne referim la testele rapide, care nu necesită măsuri organizatorice foarte complexe, din discuţiile pe care le-am avut noi cu ministerul, aceste teste pot fi aplicate inclusiv în policlinici.”

Fostul ministru  al Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a scris pe pagina sa de facebook că, de fapt, modificarea făcută de Guvern nu are niciun impact asupra preţului pe care îl vor achita în continuare cetăţenii pentru teste PCR, ci doar reglementează relaţiile financiare între CNAM şi instituţiile medicale publice.

Am încercat să obţinem o reacţie de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Purtătorul de cuvânt al insituţiei, Silvia Munteanu, ne-a spus că astăzi bugetarii au zi liberă şi că nu ne poate oferi alte detalii. Un răspuns de la ei am putea primi abia mâine.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..