Consilierii municipali PAS sesizează despre furtul de terenuri municipale

Consilierii municipali PAS sesizează despre furtul de terenuri municipale

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Bugetul Capitalei pierde sume enorme de bani, din cauză că terenurile municipale sunt scoase la licitaţie la un preț mult mai mic decat cel de piață.
O spun consilierii PAS, care au semnalat o presupusă schemă ilegală de înstrăinare a proprietății municipale.
Aceştia au vorbit despre un teren de peste 11 hectare din sectorul Ciocana, care a fost scos la licitaţie la un preţ mult mai mic decât cel de piaţă. Potrivit consilierilor PAS, proiectul a fost votat de fracţiunea PSRM din Consiliul Municipal Chişinău. Aleşii socialişti nu au răspuns la telefon pentru a comenta situaţia. În schimb, şefa direcţiei Arhitectură, Svetlana Dogotaru, neagă toate acuzaţiile.

„Un document de urbanism care astăzi este în vigoare, care acoperă acest teren prevede că pe acest teren urmează a fi construite şi imobile, şi construcţii multietajate rezidenţiale, dar şi grădiniţe, şcoli şi drumuri. Dacă ne uităm în decizia consiliului municipal vedem că sunt scoase la licitaţie 11,66 hectare cu regim R7 ceea ce înseamnă a fi doar construcţii rezidenţiale cu 13 şi mai multe etaje.”

Consilierii PAS consideră că scoaterea la licitaţie a terenului ar putea aduce prejudicii de sute de milioane de lei municipiului Chișinău.

„Din cauza subevaluării terenului riscăm să pierdem sume enorme de bani. Probabil socialiştii din Consiliul Municipal Chişinău şi asociaţii lor sunt cu gândul la veniturile personale de pe urma acestei afaceri şi nu la interesul oraşului. ”

De cealaltă parte, şefa Direcţiei Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare, Svetlana Dogotaru, care este unul dintre autorii proiectului, a dezminţit toate acuzaţiile aduse de consilierii PAS. Aceasta ne-a spus că preţul pentru acest teren este stabilit de evaluatorii de la Capital Imobil, o companie cu care lucrează primăria. Până a ajunge însă la licitaţie, preţul pentru teren poate fi majorat sau micşorat de comisia de decizie, dar şi de Consiliul Municipal. De asemenea, Svetlana Dogotaru dă asigurări că obiectele cu menire socială nu lipsesc din acel plan.

„PAS şi-a făcut o regulă de a ataca de fiecare data la fiecare decizie pe care o prezentăm noi la Consiliul Municipal. Uneori chiar într-un mod suburban. În planul respective care noi l-am prezentat ca şi anexă şi ca şi lot de teren, care poate fi vândut condiţionat cu planul respective acolo sunt şi grădiniţe de copiii şi şcoală, un centru sportive, secţii social culturale. Din toate punctele de vedere infrastructura există în acel plan. ”

Consilierii PAS au contestat la Cancelaria de Stat decizia prin care terenul a fost scos la licitaţie. Preşedintele şi vicepreşedintele fracţiunii socialiştilor din primărie nu au fost de găsit pentru comentarii. Aleşii PAS mai spun că acesta nu este unicul caz când sunt admise astfel de încălcări şi i-au solicitat viceprimarului Victor Chironda să inițieze mai multe anchete interne, însă nu ar fi primit niciun răspuns. Şi noi am încercat să vorbim cu Victor Chironda, însă nu a fost de găsit la telefon.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..