COVID-19 l-a făcut să recurgă la acest pas. Detalii în cazul bărbatului care s-a aruncat în gol la un spital din Capitală

COVID-19 l-a făcut să recurgă la acest pas. Detalii în cazul bărbatului care s-a aruncat în gol la un spital din Capitală

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pandemia de COVID-19 a venit la pachet cu un val de probleme, iar un eveniment nefericit care, aparent, are legătură cu maladia momentului, a scos la suprafaţă boala cronică de care suferă întregul sistem de sănătate. Este vorba de incapacitatea instituţiilor medicale de a-i proteja pe pacienţi, iar asta s-a demonstrat acum câteva zile, când un bărbat s-a aruncat de la etajul patru al Spitalului „Sfântul Arhanghel Mihail” din Capitală. Un om a murit, o familie a rămas paralizată de durere, însă nimeni nu este vinovat. Mai mult, tragedia a adus în prim-plan o altă problemă pe care nimeni nu se grăbeşte să o rezolve: lipsa asistenţei psihologice pentru bolnavii de COVID-19.

Luni, ora 07:30. Un bărbat în vârstă de 68 de ani, bolnav de COVID-19, aflat în Secţia de reanimare şi conectat la masca cu oxigen, smulge firele din aparat, se apropie de geam şi sare în gol. Totul se întâmplă sub ochii medicilor, care în acel moment se ocupau de intubarea unui alt pacient.

„Doar în acest an, la acelaşi gest au recurs alţi patru pacienţi internaţi în spitalele din Capitală. Nu este clar de ce, după ce au avut loc atâtea tragedii, adminstraţiile instituţiilor medicale nu au blocat geamurile în poziţie oscilantă, adică acestea să se deschidă doar în partea de sus.”

Am încercat să vorbim cu directorul Spitalului „Sfântul Arhanghel Mihail”pentru a ne răspunde la aceste întrebări, însă ofiţerul de presă al instituţiei ne-a spus că el se află în concediu de odihnă, iar singura persoană care ar putea discuta cu noi este şefa Unităţii Primiri Urgente a Spitalului, Veronica Ţugulschi. Am sunat-o şi pe ea, însă nu ne-a putut preciza dacă în momentul incidentului geamul era sau nu deschis. Întrebată de ce geamurile nu erau blocate, ea ne-a spus că este pentru prima dată când întâlneşte în experienţa sa un astfel de caz.

” – Cine răspunde de moartea acestui bărbat?
– Asta eu nu pot să vă spun. Au venit organele de poliţie şi se ocupă cu anchetarea cazului. A rămas numai gratiile să le punem şi să fie închişi. Asta e unica ieşire din situaţie. ”

Am căutat răspunsuri şi la Ministerul Sănătăţii, însă cei de acolo ne-au direcţionat la Primăria Capitalei, în a cărei subordine se află spitalul. Am sunat-o pe viceprimarul Angela Cutasevici, care la rândul ei ne-a spus să o contactăm pe şefa Direcţiei Sănătate, Tatiana Bucearschi. Ultima nu ne-a răspuns nici la apelurile telefonice, nici la mesaje. I-am scris şi lui Boris Gîlcă, şeful adjunct al Direcţiei, însă la fel nu am primit nici un răspuns. Am întrebat şi poliţia cine poartă răspundere pentru decesul bărbatului de 68 de ani. Ofiţerul de presă al Poliţiei Capitalei, Natalia Stati, spune că oamenii legii examinează o singură versiune: suicidul.

„Cine va răspunde până la urmă de moartea acestui bărbat? La moment ancheta e încă în desfăşurare urmează a fi stabilite toate circumstanţele, ulterior, angajaţii poliţiei se vor expune. Este o instituţie medicală, unde mă rog, cetăţenii merg şi primesc tratament. Nu este o instituţie penitenciară unde să fie pacienţii păziţi.”

Deşi în spitale există regulamente interne care prevăd ca pacienţii să fie monitorizaţi non-stop, reprezentanţii instituţiilor medicale spun că în condiţiile actuale acest lucru este practic imposibil, mai ales că pacienţii care dezvoltă forme grave de COVID-19 au tulburări neurologice.

” Într-adevăr poate să apară şi un fundal delirant, iar în alte situaţii poate fi dezvoltată o stare depresivă atât de gravă când omul îşi vede unica soluţie doar în aşa fel. ”

Cel mai probabil, de astfel de tulburări suferea şi bărbatul care şi-a pus capăt zilelor, în condiţiile în care, potrivit specialiştilor, 90 la sută dintre pacienţii aflaţi în stare gravă dezvoltă aceste stări. Chiar şi aşa, bărbatul nu a fost consultat de un psiholog sau de un psihiatru, iar motivul ar fi lipsa specialiştilor în spital.

„Noi nu avem nici psiholog, nici psihiatru. La noi în reanimaţie, pacienţii sunt consultaţi de către medic neuropatolog. Ei devin foarte agresivi, refuză masca de oxigen, aruncă medicamentele pe jos, agresează personalul medical cu vorbe „nimic nu îmi ajută”, „vreau să mor”, iată 90 de pacienţi sunt aşa.”

Pe de altă parte însă, o dispoziţie emisă încă în luna iulie de Ministerul Sănătăţii prevede că specialiştii pot fi chemaţi la solicitare. În prezent, în spitalele din ţară sunt internaţi în stare extrem de gravă 294 de pacienţi, 43 dintre ei fiind supuşi ventilării mecanice.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..