Cozi infernale la vama Sculeni. Ce explicații a prezentat Serviciul Vamal

Cozi infernale la vama Sculeni. Ce explicații a prezentat Serviciul Vamal

Distribuie

Peste o sută de camioane aşteaptă de duminică să intre în vama Sculeni. Mulţi dintre şoferi spun că sunt obişnuiţi deja cu cozile kilometrice, doar că canicula le dă mari bătăi de cap. De cealaltă parte, reprezentanţii Serviciului Vamal au explicat că în zonă se fac lucrări de reparaţie a drumului şi se circulă doar pe o singură bandă. Aceştia le recomandă şoferilor să aleagă alte puncte de trecere a frontierei, precum Leuşeni sau Costeşti.

„În prezent, peste 100 de camioane stau în rând la punctul de trecere al frontierei Sculeni, pe sensul de ieşire din ţară. Coloana se întinde pe o lungime de aproximativ 5 kilometri şi ajunge până în satul Gherman. Şi dacă şoferii care transportă materiale perisabile trec vama fără rând, ceilalţi care transportă materiale neperisabile afirmă că stau aici până la 30 de ore.”

„Câteva zile a mers bine, dar astăzi, şi ieri, şi alaltăieri s-a mers foarte greu. Nu ştim care-i situaţia, dar se spune că în legătură cu reparaţia. Ieri am prins rândul şi foarte greu s-a circulat.”

„Cumpărăm apă de la magazin şi ne spălăm şi duş e doar acolo la Gherman, atât. Vreo trei zile stai aici şi două înapoi. Faci 500 de kilometri într-o săptămână, pe când noi înainte făceam această cursă în patru zile.”

„De duminică dimineaţa de la ora 9 stau la coadă. Trebuia să fie astăzi marfa livrată şi avem deja reţineri de 24 de ore. Deja avem o imunitate faţă de căldură, faţă de termeni, de tot.”

„Eu sunt venit aici de duminică dimineaţa, la ora 8:00 eram la Gherman. A circulat normal parcă, dar s-a oprit. E greu, e cald.”

Reprezentanţii serviciului vamal Sculeni ne-a comunicat că se fac lucrări de reparaţie şi că se circulă doar pe sensul de intrare în ţară.

„La momentul de faţă, la postul vamal Sculeni au loc lucrări de reconstrucţie. În această ordine de idei, vă comunicăm că la posturile vamale Leuşeni şi Costeşti se atestă un flux minim de camioane. Dacă transportatorii intenţionează să pornească la drum, le recomandăm să opteze pentru aceste posturi vamale.”

Şoferii spun însă că nimeni nu s-a apropiat să le spună cum stau lucrurile sau să-i întrebe dacă au nevoie de ajutor. Cea mai mare problemă cu care se confruntă atunci când rămân blocaţi este lipsa toaletelor. Unii susţin că cer ajutorul oamenilor din satul Gherman, aflat în apropiere de punctul de trecere Sculeni.

„Nu ştiu cum oamenii aceştia rabdă toată noaptea. Elementar nu există toalete. Iată doar gândiţi-vă la asta. Oamenii iată, am rugat şi mi-au dat apă, dacă magazinul e închis deja. Şi căldură mare. Când e mai răcoare, altfel de suportat.”

„Cea mai mare problemă e că nu pun veceuri mobile. Măcar să pună din 400 în 400 de metri câte o toaletă. – Şi cum vă descurcaţi? – Păi, absolut, mergem la vecini. (bate în poartă) Ne dai voie? Altfel n-ai cum.”

Potrivit autorităţilor, capacitatea zilnică a punctului de trecere a frontierei Sculeni este de 120 de camioane.


Distribuie
..