Cozi la secțiile de votare din mai multe orașe europene: „Secția de votare din Dusseldorf. Primii oameni s-au adunat aici încă de aseară”

Cozi la secțiile de votare din mai multe orașe europene: „Secția de votare din Dusseldorf. Primii oameni s-au adunat aici încă de aseară”

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Diaspora a ieşit astăzi masiv la vot. Moldovenii care votează în Europa, au postat imagini pe rețelele de socializare cu aglomerațiile de la birourile electorale. În mai multe orașe europene cozile s-au format cu mult înainte de deschiderea secțiilor de votare.

Până acum peste ? de moldoveni din afara ţării şi-au exercitat dreptul la vot în cele 150 de secţii de votare deschise în 36 de ţări. Aproape 100 de mii de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a vota la acest scrutin. Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, până la ora 18:00 în 15 secţii de votare din diaspora, din cele cinci mii de buletine de vot distribuite fiecărei secţii, au fost epuizate peste 2 mii. Cei mai activi alegători s-au înregistrat în Italia, acolo la 11 secţii de votare până la ora 18:00 au fost utilizate peste două mii de buletine de vot. Urmează moldovenii din Marea Britanie, Germania şi Franţa. La ora 15:00 s-a închis secţia de votare din Tokio, Japonia unde au participat 31 de moldoveni la vot. După care şi biroul electoral din Beijing, China şi-a sistat activitatea. Între timp, secţiile de votare din Statele Unite ale Americii abia s-au deschis şi îşi vor încheia activitatea ultimele. Atât Ministerul de Externe, cât şi Comisia Electorală Centrală afirmă că la aceste alegeri, diaspora s-a mobilizat masiv. Autorităţile susţin că au constat mai multe dezinformări lansate pe diferite platforme online, site-uri şi diferite grupuri, însă nu au precizat despre ce este vorba şi îndeamnă moldovenii din diaspora să se informeze din surse veridice.

Primii moldoveni care şi-au exercitat dreptul la vot sunt soţii Dorin şi Ludmila Guţu. Ei au parcurs 400 de kilometri cu maşina, timp de cinci ore, pentru a putea vota la secţia deschisă în Tokyo. Soţii Guţu sunt stabiliţi de 14 ani în Japonia. Dorin este antreprenor în domeniul IT și importator de vinuri moldoveneşti, iar Ludmila este profesoară la școala de limbă engleză pe care a fondat-o. Tinerii au venit la votare împreună cu cei doi copii, pentru a le oferi o lecție de patriotism. La secţia de votare din Tokyo atmosfera nu a fost doar una electorală. Membrii biroulu s-au îmbrăcat în tricourile echipei naţionale a Moldovei care va participa la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo.

Iar la Dusseldorf unii oamenii au venit să-și ocupe rând pentru a vota încă de ieri noaptea.

”Bună dimineața de la Dusseldorf. Secția de votare din Dusseldorf. E cinci dimineața, iar primii oameni s-au adunat aici încă de aseară de la ora 23:00. Cred că cei mai harnici și cei mai patrioți. Lumea se începe a mobiliza.”

La Frankfurt, nici ploia nu i-a împiedicat pe alegătorii moldoveni să vină la vot. Oamenii au format cozi imense, iar pentru a-şi face așteptarea mai frumoasă au intonat imnul Republicii Moldova.

”Cetățenii noștri sunt gata de votare la secția de la Frankfurt. La moment avem aproximativ două mii de persoane.”

La Paris, peste o sută de oameni au ajuns cu o oră înainte de deschiderea secției de votare.

”La ora 6, cu o oră înainte de a se deschide secția de votare în diasporă, în Paris. Niciodată nu a fost așa ceva. Deja avem aici peste 100 de oameni și de la deal tot vin și vin.”

Și în Italia moldovenii au ieşit masiv la vot. La secțiile de votare din Parma și Mestre s-au adunat zeci de oameni, iar la Roma alegătorii au făcut coadă chiar printre mașinile parcate pe marginea drumului.

”Bună dimineața, noi am ajuns la Roma și iată care e situația la momentul actual. E ora 6:30 și aici deja s-a format rând.”

”Bună dimineața. Suntem la secția de votare din Verona. Asta este la orele 7 și 45 de minute, este coada care s-a format.”

Şi la secţiile de votare din Londra oamenii au format cozi imense pentru a reuşi să îşi exercite dreptul la vot.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..