Criză de asistenți parentali

Criză de asistenți parentali

Au nevoie de dragoste părintească şi visează la o familie capabilă să le ofere copilăria şi căldura de care au fost lipsiţi chiar de cei care le-au dat viaţă. E vorba despre 100 de micuţi din municipiul Chişinău rămaşi fără ocrotire părintească. Potrivit Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului, o salvare pentru ei sunt asistenţii parentali profesionişti, însă criza la acest capitol este mare. Din cei 70 de specialişti necesari în municipiu, acum activează doar 29. Autorităţile au lansat campania ”Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist.” în speranţa că într-o bună zi cei mici şi fără ajutor vor primi necondiţionat iubirea şi căldura de care au atât de mare nevoie. Doar în Capitală peste o sută de copii sunt fără îngrijire părintească.

”Într-o lume plină de nedreptăţi ţi-ai deschis inima şi cu dragostea ta m-ai ajutat să cred, din nou, în vise.”

Ludmila Marandiuc are 31 de ani şi este unul dintre cei 29 de eroi care cresc şi iubesc necondiţionat copii care nu sunt ai lor. În ultimii patru ani, femeia a înlocuit grija şi dragostea altor şase mame, iar acum casa ei a devenit „acasă” pentru o fetiţă de aproape trei ani, abandonată la naştere.

”Aude de la copilul meu mic şi vrei nu vrei, prinde şi spune mamă. Vrea şi ea să spună ”mama” are nevoie şi ea de mamă.”

Femeia povesteşte că decizia de a deveni asistent parental a fost luată împreună cu soţul ei întrucât iubeşte prea mult copiii.

”Copii străini nu există, asta e corect, atât la mine cât şi la soţ avem chestia asta. Noi nu facem diferenţă şi chiar sufleteşte ne implicăm şi ataşăm exact ca de copiii noştri.”

Pentru a rezolva problema, Primăria Chişinău a iniţiat o campanie împreună cu UNICEF Moldova, iar 50 de milioane de lei vor fi investiţi în acest sens. Din aceşti bani autoritățile își propun să investească în deschiderea mai multor case de tip familial, locuințe sociale, creșe, dar și să inaugureze un Centru Maternal. Odată cu implementarea acestor măsuri, va fi dublat și numărul de asistenți parentali profesioniști. Potenţialii candidaţi sunt aleşi după mai multe criterii. Aceştia primesc un salariu care variază între 4 000 şi 8 000 de lei, în funcţie de experienţa şi studiile pe care le au.

”O alternativă familială este mult mai prielnică unui copil decât sistemul rezidenţial unde la un grup de 15-20 de copii se află câţiva specialişti şi nu pot să ofere acea dragoste şi acel spirit optimist dintr-o familie formată din tată, mamă care pot să ofere căldură părintească zilnică şi la orice etapă. Să meargă împreună la teatru, la activităţi extracuriculare.”

Cei care doresc să se angajeze au parte de 50 de ore de instruire din partea specialiştilor, iar dacă întâmpină dificultăţi primesc suportul necesar. În acest an, autorităţile municipale îşi propun să crească numărul de asistenţi parentali până la 50 de persoane.

..