Criză de combustibil în plin sezon agricol. Petroliştii refuză să vândă motorină angro

Criză de combustibil în plin sezon agricol. Petroliştii refuză să vândă motorină angro

Distribuie

Motorină este, dar nu pentru toţi. În plin sezon agricol, fermierii din ţară nu au de unde cumpăra carburanţi, pentru a-şi suplini stocurile. Şi cum petroliştii refuză să le vândă motorină angro, unii sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri până la cea mai apropiată staţie, ca să-şi alimenteze tractoarele, de care acum este nevoie pe terenuri.

Agricultorii acuză furnizorii că ar fi creat artificial un deficit de carburanţi şi cer implicarea autorităţilor. Ministerul Agriculturii nu a comentat, deocamdată, situaţia. Criza de combustibil însă abia începe, avertizează furnizorii.

Pe Grigore Botezatu din satul Buşăuca din raionul Rezina l-am suprins în timp ce alimenta tractorul cu motorină. Bărbatul spune că face zilnic naveta în satul vecin, pentru a face plinul, 15 kilometri într-o singură direcţie.

„Dacă vin dimineaţa, până seara îmi ajunge. Şi dimineaţa iarăşi trebuie să vin.
– Ce lucrări faceţi acum?
– Stropim răsărita, popşoii.”

Grigore Botezatu este tractorist şi activează la gospodăria ţărănească administrată de Vadim Ciobanu, care creşte grâu, porumb şi floarea soarelui pe 700 de hectare. Agricultorul mai are şase tractoare şi două combine, iar pentru a nu periclita mersul lucrărilor în câmp, este nevoit să cumpere motorină în canistre, pentru a-şi alimenta tehnica. Agricultorul susţine că de două săptămâni încearcă să cumpere cinci tone de carburanţi, însă este refuzat de petrolişti.

„Pentru vineri, sâmbătă va fi posibil să te sun în legătură cu motorina?
– Da, să mă sunaţi vineri.
– Acum nu este în genere! ”

„În toată ziua telefonez, caut de la toţi care erau parteneri de livrare până acum. Spun că nu au, nu au posibilitate. Noi la moment nu vă putem livra niciun litru de motorină pentru că unii spun că nu au transport, alţii – că nu au motorină.”

Agricultorul povesteşte că că acum câteva zile un furnizor s-a oferit să-i livreze cantitatea necesară de motorină, cu 31 de lei per litru, mai scump cu aproape trei lei decât la pompă.

„Eu cred că se aşteaptă o scumpire mai mare. Este o înţelegere. Ca să scumpească în ajun de aceste lucrări ale noastre, mai mari cum este secerişul, şi atunci noi nu o să avem o altă cale decât să cumpărăm la un preţ mai mare. ”

Şi un agricultor din raionul Ungheni se plânge că, de ceva timp, petroliştii refuză să vândă motorină angro. El ne-a expediat drept dovadă înregistrarea discuţiei cu un furnizor important de carburanţi.

„- Spuneţi, vă rog frumos, la motorină ce preţ aveţi astăzi?
– Nu avem motorină, aşteptăm să vină, nu avem acum la moment. Mă sunaţi aşa, din când în când, mâine poimâine.
– Dar nici preţul nu-l cunoaşteţi, la ce preţ e în ziua de azi. ”

Am luat şi noi legătura cu un petrolist, ne-am prezentat drept clienţi şi am solicitat să ni se vândă 5 tone de carburanţi.

„Eu nu vă garantez în trei-patru zile. Eu nu vă garantez nici în cinci. Eu spun doar cu aproximaţie, plus-minus.”

Am contactat-o ulterior şi pe şefa Asociației Companiilor Petroliere din Moldova, Ariana Dermenji, pentru a afla din ce cauză sunt probleme cu vânzarea motorinei angro. Aceasta a subliniat că, de fapt, criza abia începe.

„Republica Moldova a devenit ţară de tranzit masiv. Au apărut mai multe probleme logistice, de care toţi cred că acum aud, ce ţine de vamă, care nu permit aprovizionarea în termen a staţiilor cu combustibil, nemaivorbind de livrări angro. Aş adăuga că criza abia se începe.”

Asociaţia Forţa Fermierilor a emis, marţi, un comunicat de presă, prin care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situația legată de aprovizionarea agricultorilor cu motorină. În declaraţie se spune că deficitul de motorină afectează securitatea alimentară şi că ar fi fost creat premeditat de petrolişti.

În context, Asociația Forța Fermierilor a cerut repetat convocarea urgentă a Comisiei Situației Excepționale, pe problema aprovizionării agricultorilor cu carburanți.

Secretarul general de la Ministerul Agriculturii, Anatolie Fală, ne-a promis că va reveni mai târziu cu o reacţie privind declaraţia şi solicitarea fermierilor, însă ulterior nu ne-a mai răspuns la telefon.

Am cerut o reacţie şi din partea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Şefa serviciului comunicare, Galina Sanduţa, a îndemnat fermierii să depună plângeri la adresa instituţiei dacă atestă încălcări, din partea furnizorilor de carburanţi, la stabilirea preţurilor.


Distribuie
..