CSP a aprobat componenţa Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo

CSP a aprobat componenţa Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat componenţa Comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Din ea fac parte:
expertul internațional anti-corupție, Drago Kos,
fostul procuror al Direcției Naționale Anticorupție din România, Mariana Alexandru,
fostul judecător Lidia Bulgac,
şi avocaţii Angela Popil şi Ion Matuşenco.
Potrivit CSP, lista candidaţilor a fost făcută publică luni, iar cereri de abţineri şi recuzări nu au fost recepţionate.
Hotărârea poate fi atacată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel.

Candidatul înaintat de preşedinţie, Drago Kos, care va face parte din comisie, este expert internaţional în anticorupţie. El are 60 de ani şi este originar din Slovenia. Timp de zece ani, Kos a fost președinte al Grupului de State împotriva Corupției al Consiliului Europei. Fostul procuror al Direcției Naționale Anticorupție din România, Mariana Alexandru, a fost propusă de CSP. Ea are o vechime de 30 de ani în magistratură, timp în care a instrumentat dosare de rezonanță, în care au fost condamnaţi, printre alţii, politicienii Adrian Năstase, Elena Udrea, Cătălin Voicu şi Monica Iacob Ridzi.
Este unul dintre puținii procurori din România fără achitări. Din comisie mai fac parte magistratul Lidia Bulgac din partea CSM, avocatul Ion Matuşenco din partea procurorului general suspendat şi Angela Popil din partea Ministerului Justiției. Luni, CSP a aprobat cu votul majorităţii Regulamentul cu privire la procedura de evaluare a performanţelor procurorului general. În cazul în care, în urma evaluării, Stoianoglo va primi calificativului „nesatisfăcător”, CSP propune președintelui țării eliberarea din funcție a Procurorului General. Amintim că la începutul acestei luni, președintele țării, Maia Sandu, a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor să iniţieze evaluarea activităţii şefului suspendat al Procuraturii Generale. Maia Sandu şi-a motivat decizia prin necesitatea consolidării încrederii societății în instituția Procuraturii, care, în viziunea ei, este compromisă. Ea îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de lipsă de rezultate în special în dosarele de rezonanţă, în perioada în care acesta îşi exercita pe deplin funcţia. Şeful suspendat al Procuraturii Generale a calificat drept ilegală și neîntemeiată solicitarea președintelui Maia Sandu de a-i fi evaluată activitatea. Stoianoglo s-a arătat mirat de faptul că o persoană care este suspendată din funcţie poate să fie evaluată.
În ajunul evaluării sale în calitate de procuror general, Alexandr Stoianoglo a povestit pe pagina sa de Facebook despre cum a ajuns să candideze pentru acestă funcţie în anul 2019, atunci când era implicat într-un proiect internaţional de consolidare a relaţiilor autorităţilor centrale din Republica Moldova şi a celor din autonomia găgăuză, de unde este originar. Stoianoglo spune că a fost o provocare lansată public de câţiva foşti procurori, care i-au reproşat că dacă nu va candida, atunci la şefia Procuraturii Generale vor ajunge oameni întâmplători. Ţara avea nevoie de o procuratură apolitică şi în afara intereselor, o procuratură care să slujească legii şi oamenilor. Anume aşa procuratură, având în vedere experienţa mea politică şi de procuror, eu aveam intenţia să contruiesc. Acum despre concursul propriu-zis. Acesta a fost desigur o acţiune populistă, caracteristică pentru puterea care nu poate să stabilească corect priorităţile. Scopul principal al acestei acţiuni s-a redus la o dorinţă banală de a captura procuratura prin intermediul procedurilor democratice. Ce s-a întâmplat în continuare confirmă cele enunţate şi anume anularea rezultatelor concursului, doar pentru că nu au trecut oamenii care trebuie, și deja demisia ulterioară a premierului, care prin orice mijloace, inclusiv şi prin amenințarea cu propria demisie, dorea să-și numească omul său în funcția de procuror general”, se precizează în postare. Stoianoglo spune că a respins toate propunerile din partea politicienilor şi altor persoane, care, după ce a trecut în a doua etapă a concursului, i-ar fi promis să îl ajute să devină procuror general, însă nu a oferit nume. „Probabil, a fost şi o parte întunecată a acestui concurs. Aceasta se confirmă şi prin informaţia pe care am făcut-o publică în data de 04.10.21, după care am fost reţinut şi arestat. Potrivit informațiilor prezentate, au manifestat un interes enorm faţă de concurs nu doar politicienii, dar şi diferite grupuri de interese și chiar diplomați. Dar eu nu am avut nicio legătură cu toate acestea, probabil nu a fost luată în serios candidatura mea chiar de la începutul concursului. Iată toată istoria numirii mele în funcţie fără minciuni şi intrigi”, a mai scris Alexandr Stoianoglo.
Procurorul general suspendat se află în arest la domiciliu, după ce a fost reţinut la începutul lunii octombrie. El este învinuit de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declaraţii şi exces de putere. Stoianoglo se declară nevinovat şi susţine că tot ce i se întâmplă este o răzbunare din partea preşedintelui ţării, Maia Sandu. De cealaltă parte, şeful statului a menţionat că decizia de a-l reţine îi aparţine procurorului de caz, Victor Furtună.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..