Cu 7.148 de voturi, Nicolai Grigorişin a câştigat mandatul de primar al municipiului Bălţi

Cu 7.148 de voturi, Nicolai Grigorişin a câştigat mandatul de primar al municipiului Bălţi

Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor locale din Bălţi, Nicolai Grigorişin a câştigat mandatul de primar al municipiului. Pentru el au votat 7.148 de alegători din cei peste 100 de mii incluşi în listele electorale.
Prezenţa la urne a fost cea mai mică, înregistrată vre-o dată în Republica Moldova.

Doar 10 209 de locuitori ai municipiului Bălţi au ieşit la vot în al doilea tur de scrutin. Pentru candidatul independent Nicolae Grigorişin au votat peste 7100 de alegători, adică aproape 85 de procente din cei care au participat la scrutin. Contracandidatul său, Nicolae Chirilciuc, din partea Partidului „Patrioţii Moldovei”, a obţinut 1248 de voturi.  Totodată, peste 1800 de buletine au fost declarate nevalabile.

Rata de absenteism a fost extrem de mare. Unii locuitori ai oraşului Bălţi ne-au spus că au boicotat scrutinul, deoarece nu au avut pe cine alege, iar alţii au decis să nu participe, fiind dezamăgiţi de deciziile luate de autorităţi pe ultima sută de metri.

” – Aţi fost la alegeri?
– Nu, de ce am fi mers? ”

”Nu a fost prea corect cum s-a întâmplat, că au scos-o pe doamna Tauber. Nu că Tauber ar fi nu ştiu ce, dar trebuiau să rezolve întrebarea, decât s-a început jocul alegerilor. Oamenii au văzut asta şi de aceea nu au ieşit la alegeri. ”

” Sunt doar nişte bani cheltuiţi în zadar, atât. Nimeni nu mai crede în nimic. ”

” Nu am fost şi mai mult niciodată nu mă duc. Lumea nu are încredere în nimeni. Pe care şi nu auzi, că ei nu o să se mai ducă mai multă, până acum au crezut, dar acum nu mai cred in nimeni. ”

” Aceasta este o activitate inutilă. Oamenii sunt prostiţi din ce în ce mai mult. ”

„În situaţia în care ne-au limitat dreptul la alegere, eu la fel am dreptul să aleg sau nu. Asta-i situaţia.”

„Nu, nu am fost la vot. Nu văd pe nimeni destoinic să fie primar. Nu mi-a convenit situaţia după primul tur.”

” Nu e corect aşa. Nimeni nu-l susţine pe Grigorişin. În locul lui, eu aş fi renunţat. Este o ruşine că nimeni nu-l susţine, doar 8,5% dintre cetăţeni, dar el oricum vrea să fie la putere. De aceea, nu am mers. De regulă, sunt responsabilă şi mereu particip la alegeri. ”

Scrutinul de la Bălţi s-a desfăşurat pe fondul protestelor. Marina Tauber, candidatul Partidului „Şor”, exclusă din cursa electorală după primul tur şi-a adunat mai mulţi susţinători la o acţiune de protest vis-a-vis de clădirea Primăriei.

 

„Ni s-a furat votul. Noi am votat pentru Marina Tauber şi ni s-a furat votul. Şi pentru dreptate. Pentru ca oraşul nostru să fie mai curat, mai bun.

„Am venit să susţin toţi aceşti oameni. Am obosit de tot acest haos. E nedreptate, iată ce.”

„Pe noi ne unesc scopuri şi sarcini comune, iar asta este puterea noastră. Sunteţi de acord? Am venit în oraşul Bălţi să lucrăm pentru absolut toţi. Aşa ar trebui să-şi facă treaba un primar adevărat.”

Am încercat să discutăm cu Nicolae Grigorişin pentru a-l întreba cât de reprezentativ este să fii primar, atunci când ai fost ales doar de 7000 dintre cei peste 100 000 de oameni cu drept de vot. Grigorişin nu a răspuns la apeluri. Acesta a postat un filmuleţ pe pagina sa de Facebook în care le-a mulţumit celor care l-au votat şi a declarat că a avut parte de o campanie electorală dificilă.

„Aţi văzut câtă murdărie au turnat oponenţii mei, eu am fost singura lor ţintă. Au lovit doar în mine, nu în candidatul socialist, nu în candidatul „ŞOR” sau PAS, dar în candidatul independent Grigorişin. Cel mai probabil, nu le-am plăcut celor care au vrut să-şi întoarcă o treucă, dar noi, locuitorii oraşului Bălţi, nu le-am permis.”

Candidatul Partidului „Patrioţii Moldovei”, Nicolae Chirilciuc, nu a răspuns nici la apeluri şi nici la mesaje pentru a ne oferi un comentariu referitor la rezultatele alegerilor.

Locuitorii municipiului Bălţi au aşteptări mari de la noul primar.

„Drumuri o să facă. Pensiile cred că vor fi decente, de lucru vom avea. De fapt, cei care vor vrea să muncească mereu vor găsi.”

„Să fie stăpân pe locul lui. El ştie de ce are nevoie lumea şi să străduie să facă pentru lume, dar nu numai pentru dânşii.”

Grigorişin şi Chirilciuc au ajuns în turul doi al alegerilor locale noi de la Bălţi după ce candidatul Partidului „ŞOR”, Marina Tauber, a fost exclusă din cursa electorală, la cererea Comisie Electorale Centrale, pentru că nu a declarat toate cheltuielile din campanie. În dimineaţa zilei de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secţiilor de vot pentru turul doi, Comisia Electorală Centrală a anunţat că alegerile au fost suspendate până la emiterea unei decizii irevocabile. CSJ a anunţat ulterior că menţine decizia Curţii de Apel Bălţi. Marina Tauber susţine că îşi va căuta dreptatea la CEDO.

..