Descoperă Moldova. Zece locuri de vizitat în Republica Moldova

Descoperă Moldova. Zece locuri de vizitat în Republica Moldova

Distribuie
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Jurnaliştii români, participanţi la maratonul inițiat în data de 8 mai, care și-au propus să parcurgă în cinci zile 2.000 de kilometri, au făcut o listă cu top 10 locuri din Moldova pe care trebuie să le viziteze orice turist.

Iată lista celor 10 locuri de vizitat în Republica Moldova pe care vi le recomandăm după Pick-up Maraton 2017, publicată pe Automarket.ro:

„[…] După ce am pus cap la cap toate calitățile celor trei pick-up-uri pe care le-am avut alături de noi, trecem la distilarea amintirilor și a locurilor pe care le-am vizitat. O excursie în Republica Moldova se poate lovi de multe prejudecăți, mai ales dacă este pentru prima dată când treci Prutul. Tocmai de aceea Automarket s-a gândit să vă ofere astăzi un ghid al țării vecine, înșiruind locurile pe care le-am vizitat alături de Ford Ranger, Nissan Navara și Toyota Hilux.

1. Butuceni, satul împietrit în timp.

Noi avem Viscri, moldovenii au Butuceni. Este o idee de business inteligentă, care exploatează dragostea pentru viața arhaică. Este un sat amplasat la 50 de kilometri de Chișinău, în care accesul cu mașini poate deveni un coșmar dacă vă nimeriți într-o zi de sărbătoare. De-a stânga și de-a dreapta uliței prăfuite zărești tot felul de case vechi și colorate. Unele te îmbie să le treci pragul, altele sunt locuite de oamenii care au rămas țintuiți acolo, între existența lor de odinioară și agroturismul acesta nou.

Sunt multe spații de cazare în case vechi și multe restaurante unde poți să prânzești sau să cinezi cu bucate pe care le credeai pierdute undeva în negura vremurilor: slană cu usturoi, mămăliguță cu brânză de burduf și vițel la ceaun, compot și colțunași umpluți cu vișine sau brânză dulce. Te simți teleportat imediat între paginile Amintirilor din Copilărie ale lui Ion Creangă.

2. Fabrica de mozarella din Brăviceni

La Brăviceni s-ar putea să vă îndrăgostiți de peisaj. Și, chiar dacă nu vă plac nunțile, s-ar putea să vă placă și ansamblul dedicat acestui tip de evenimente. Restaurantul servește mâncare tradițională și te întâmpină cu o zonă de degustare a produselor din brânză. Doamna care ne este ghid are și o fabrică de mozarella la vreo 10 kilometri distanță.

După ce te înfrupți din smântână, bilele de brânză moale și calupurile cu verdețuri, trebuie să vezi unde se nasc aceste minunății. O mână de femei îmbrăcate în halate albe sortează laptele și îi sunt alături în metamorfoza care îl transformă în brânză în doar câteva ore. Toată pizza din Republica Moldova primește un topping de mozarella din Brăviceni, întrucât micuța fabrică alimentează aproape întregul domeniu.

3. Hanu’ lui Hanganu

Pe malul Nistrului, în satul Lalova, agroturismul este din nou la el acasă. În casa lui nea Sergiu Hanganu poposesc mulți turiști străini care pleacă impresionați de autenticitatea locului. Poate de aici și nota impresionantă de pe Booking.com. Nimic exagerat, pentru că nea Sergiu a pregătit câteva odăi cu paturi din lemn, macaturi și covoare țesute de mână, cărți vechi și, din fericire, o baie modernă.

Pe masă îți sunt înșirate bucate tradiționale: brânză de burduf, o mămăligă aburindă tăiată cu ața, iepure la cuptor și plăcinte moldovenești cum nicăieri nu mai găsești. După masă urmează o excursie în crama lui nea Sergiu, de unde ieși numai după ce ai gustat câte un păhărel din toate rachiurile sale de fructe. Dimineața poate deveni monumentală dacă iei micul dejun pe terasa cu vedere la Nistru. Dacă nu te satisface priveliștea, nea Sergiu îți poate arăta totul de pe un platou înverzit, de unde se vede toată valea Nistrului.

4. Buncărul sovietic

Nu există pe nici o hartă, dar noi l-am văzut cu ochii noștri. O construcție impresionantă, care a început în anul 1984 și nu a fost finalizată din cauza căderii URSS-ului. Imaginați-vă un bloc de oțel de 12 etaje, cu o înălțime de 60 de metri, îngropat complet în pământ și înconjurat de două cercuri de beton armat.

Deasupra, pentru a rezista oricărui tip de rachetă, buncărul era închis cu un capac de beton, gros de trei metri. Monstruozitățile de acest fel pot fi intimidante.

5. Cetatea lui Ștefan cel Mare

Soroca al optulea oraș ca mărime din Republica Moldova, situat în nord-estul țării, la 160 de kilometri de Chișinău. Soroca este fost centru comercial și meșteșugăresc, cu urme de civilizație datând încă de acum 7000 de ani. Este amplasat pe malul Nistrului, tot acolo unde Ștefan cel Mare a construit o cetate de apărare în anul 1499.

Câteva decenii mai târziu, Petru Rareș o reconstruiește în forma finală, pe care o putem admira și astăzi: perfect rotundă, cu cinci turnuri așezate la o distanță egală între ele. Odinioară, aici erau cazați soldații moldoveni, iar în vreme de război și populația din jur.

6. Elefantul din Butești

Dacă ai un pick-up și îți plac drumurile accidentate, formațiunea stâncoasă de la Butești poate fi o destinație interesantă în Republica Moldova. Mai ales dacă te pasionează geologia și modul în care a luat naștere relieful României mari.

Stânca uriașă prezintă la bază o serie de peșteri, care au și născut o denumire populară în rândul localnicilor: elefantul din Butești.

7. Vinăria Et Cetera

Cu 7 kilometri înainte de vama sudică a Republicii Moldova cu Ucraina se află vinăria Et Cetera, una dintre cele mai tinere de pe teritoriul țării. A fost construită destul de recent de doi frați moldoveni, Igor și Alexandru, care au decis să investească în locurile în care s-au născut, banii câștigați în Statele Unite.

A ieșit o vilă cu standarde înalte când vine vorba de mâncare și cazare, inspirată chiar de casele clasice americane. Vinul este deja apreciat pe piața locală, însă nu exte exportat nici măcar în România. Probabil, pe măsură ce producția va crește, el va trece hotarele Moldovei.

8. Vinăria Purcari

Cea mai veche podgorie din Republica Moldova te întâmpină cu un castel proaspăt renovat, cu peluze înverzite, un lac artificial și vedere la dealurile cu vie din jur. Cazarea este primitoare și include până și geluri de duș cu logo-ul vinului de Purcari. Poți cere un tur ghidat prin fabrică și poți vedea live cum se îmbuteliază sticlele de vin trimise tocmai în Canada.

Depozitul este impresionant, însă adevărata surpriză se ascunde în cramă. O cramă în care se găsesc sticle vechi și prăfuite. Cea mai veche licoare datează de la mijlocul anilor ’50, chiar dacă vinul se produce aici încă de la începutul secolului XIX.

9. Castel Mimi

Monument de importanță națională, Castel Mimi este construit în continuarea conacului familiei cu același nume: Mimi. I-a aparținut politicianului Constantin Mimi, un basarabean care a studiat viticultura și vinificația la Montpelier, în Franța. De aici și pasiunea pentru vin și decizia de a da naștere unei podgorii proprii.

Rodul vițelor de vie este îmbuteliat în sticle de diferite soiuri, dintre care cel mai apreciat este Roșul de Bulboacă.

10. Arcul de Triumf

Moldovenii au și ei propriul Arc de Triumf. Este zona în care se concentrează monumentele Chișinăului și cea în care vei găsi o piață suficient de mare pentru a susține manifestările locale de bucurie sau înverșunare. După caz.

Arcul de Triumf a fost construit între 1840 și 1841 pentru a marca victoria trupelor rusești împotriva celor otomane. În interiorul său se află un clopot uriaș care cântărește 6.4 tone și care a fost turnat din metalul tunurilor turcești capturate în război.”


Distribuie
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Leave a Reply