Curtea Constituțională a respins sesizarea PAS, care viza autodizolvarea Parlamentului

Curtea Constituțională a respins sesizarea PAS, care viza autodizolvarea Parlamentului

Distribuie

Parlamentul nu se poate auto-dizolva.
Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibilă sesizarea deputaților Partidului ”Acțiune și Solidaritate”.
Potrivit deciziei Înaltei Curţi, Legislativul poate fi dizolvat doar în condițiile prevăzute de articolul 85 din Constituție, si anume imposibilitatea de a forma Guvernul din două încercări, sau dacă Parlamentul nu aprobă nici o decizie timp de 3 luni.

„Este hotărârea Curții nr.31 din 10 noiembrie 1997, al cărei dispozitiv prevede, între altele, că dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova, înainte de expirarea termenului de patru este posibilă numai în condițiile prevăzute la articolul 85 din Constituția. În consecință, Curtea a decis să declare inadmisibilă sesizare în discuție.”

Solicitat să comenteze refuzul CCM, unul dintre autorii sesizării, vicepreședintele Parlamentului din partea PAS, Mihai Popșoi a declarat că „deciziile Curții nu se comentează, dar se execută.” Deputatul PAS, juristul Sergiu Litvinenco, a precizat pentru postul nostru de televiziune că formaţiunea va respecta decizia Înaltei Curţi.

„Am luat act de faptul că Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea colegilor mei. Asta înseamnă că dizolvarea Parlamentului se poate face exclusiv în condițiile articolului 85. Urmează a fi respectate proceduri și termeni.”

Președintele PSRM Igor Dodon a ţinut să precizeze că decizia Curții era una previzibilă.

„Poate consilierii doamnei Sandu trebuie să meargă din nou la cursul I, să mai ia niște ore despre jurisprudență. Cred că este o decizie logică, decizia care era evidentă. S-a dat peste mână celor care încearcă să se joace nu norma constituțională și să uzurpeze puterea în stat.”

Într-un comunicat de presă, Partidul Democrat din Moldova a declarat că hotărârea CCM este una firească. Țara se află într-o profundă criză economică, sanitară și politică. Înțelegem necesitatea alegerilor anticipate, mai ales în condițiile în care avem în Parlament aproape o treime de deputați transfugi și lipsiți de integritate. Potrivit democraților, sunt trei priorități care trebuie luate în considerare acum. Acestea sunt gestionarea crizei pandemice și celei economice, dar și pregătirea țării de alegeri anticipate.

Consilierul prezidențial pentru comunicare Sorina Ștefîrță ne-a spus că va reveni cu un comentariu privind poziţia șefului statului privind decizia CCM după ce Maia Sandu se va întoarce de la Bruxelles, unde efectuează o vizită. Săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, Sandu a declarat însă că nu va desemna candidatura pentru funcţia de premier, deoarece, în opinia ei, o astfel de decizie ar duce la amânarea alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat și pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în cazul blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni sau în cazul imposibilităţii formării Guvernului. Legislativul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea executivului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Atunci, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să semneze un decret privind dizolvarea Legislativului.


Distribuie
..