Curtea de Conturi: Administrația CA a oferit ilegal prime angajaților și a încasat venituri fără bază legală

Curtea de Conturi: Administrația CA a oferit ilegal prime angajaților și a încasat venituri fără bază legală

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Administraţia Consiliului Audiovizualului a oferit ne-transparent prime angajaţilor săi, în lipsa unui regulament şi criterii clare privind acordarea acestor bani, si a încasat venituri fără bază legală, chiar dacă taxele pentru licenţiere trebuiau să ajungă direct în bugetul de stat.
Sunt unele dintre constatările Curţii de Conturi, în urma auditului realizat pentru verificarea modului de administrare a Consiliului în perioada 2018-2019. Documentul a fost prezentat Comisiei de control a finanțelor publice a Parlamentului. La rândul său, președintele instituției, Dragoș Vicol, dă asigurări că toate lacunele deja au fost eliminate.

„Auditul a atras atenția asupra unor deficienţe și unor disfuncționalități în activitatea entității, acestea fiind preponderent generate de lacunele din sistemul managerial. Încasarea în 2019 a unor venituri în valoarea de 71,5 de mii de lei la bugetul entității, fără fundamental legal clar.”

Auditorii de la Curtea de Conturi au stabilit că bugetul de stat a fost prejudiciat, aşa cum banii percepuţi de CA pentru eliberarea actelor permisive nu au ajuns la trezoreria statului, dar au fost însușiți de Consiliului Audiovizualului, contrar legii. „Pentru justificarea acțiunilor sale, Consiliul a invocat un confuz de norme, concluzionând eronat că autoritățile emitente pot colecta taxe”, se mai menționează în raportul prezentat deputaților. În același timp Consiliul Audiovizualului a încălcat legea și a acordat autorizații și licențe înainte ca solicitanții să achite taxele necesare, ceea ce a provocat acumularea datoriilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, s-au descoperit nereguli privind acordarea primelor pentru funcționarii CA.

„Acordarea unor premii unice cu ocazia sărbătorilor naționale în anul 2018 în valoare de 83 de mii de lei, fără a deține reglementări transparente privind cuantumul acestora și ca urmare condiționarea unor riscuri, includerea în raport anual de activitate a Consiliului informațiilor statistice imprecise cu privire la numărul real al angajaților.”

În acest context, unii deputați din Comisia de control al finanțelor publice și-au exprimat nedumerirea privind dublarea salariului președintelui Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, în doar un singur an.

„Acum m-am uitat în declarația de avere a domnului Vicol. În 2018, dânsul a avut un salariul de 156 de mii de lei, în 2019 – 297 de mii. Deci, practic s-a dublat salariul într-un an. Vreau să înțeleg cum.”

„Din 1 decembrie 2018 s-a majorat salarizarea la toate funcțiile din instituțiile publice, inclusiv și în Consiliul Audiovizualului. Salariul lui s-a majorat până la 18 mii 130 de lei. ”

Auditorii au mai constatat că s-a admis acumularea ilegală a concediilor nefolosite mai mult de un an de zile, un număr de 796 de zile, estimate la aproape 350 de mii de lei. S-a mai stabilit că, în ultimii doi ani, în cadrul CA a fost o rata a fluctuației cadrelor de tocmai 40 la sută, iar instituția nu a raportat Parlamentului numărul exact al angajaților. Reprezentanții Curții de Conturi au menționat că abaterile pot genera riscuri asupra integrității instituționale a Consiliului Audiovizualului, chiar dacă acestea nu sunt majore.

„Fără a lăsa responsabilitatea pe precedentele administrații ale Consiliului Audiovizualului, am încercat să identificăm soluții pentru problemele care s-au acumulat în timp, cât pe dimensiunea financiară, atât pe dimensiunea contabilității. Din punctul nostru de vedere, am reușit în mare parte să le soluționăm.”

Dragoș Vicol este președinte al Consiliului Audiovizualului din mai 2017.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •