De când a început pandemia, a văzut atâta suferință prin spitale. Istoria unui medic din Căușeni, care înfruntă zilnic moartea

De când a început pandemia, a văzut atâta suferință prin spitale. Istoria unui medic din Căușeni, care înfruntă zilnic moartea

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A văzut mai puţină suferinţă în timpul războiului din Yemen, decât pe timp de pandemie în Moldova.
Vorbim despre Aurelia Pânzari, şefa secţiei de boli infecţioase de la Spitalul din Căuşeni.
Cu lacrimi în ochi, medicul mărturiseşte că se simte neputincioasă atunci când vede persoane, conectate la aparate de respiraţie asistată.

„Acesta este coşmar, eu aşa coşmar nu am văzut, nici…”

Aurelia Pînzari a fost medic de familie în Căuşeni timp de 18 de ani. Apoi, a plecat în Yemen, unde opt ani a activat în calitate de medic generalist. Cu şase luni înainte de a reveni acasă, în Yemen a început războiul, iar ea a tratat pacienţi răniţi în lupte. S-a întors acasă, iar după doi ani a devenit şefa secţiei boli infecţioase din Căuşeni. Aurelia Pînzari îşi aminteşte cu groază ziua de 30 martie când în spital au fost internate persoane infectate cu SARS CoV-2.

„Acolo nu am văzut atâtea decese, acolo este război. Aici este mai grav psihologic, ştii oamenii ceea, îi cunoşti. Un an jumate, dar nu mă pot deprinde. Acesta este coşmar, eu aşa coşmar nu am văzut, nici… Nu ştiu, poate cineva se deprinde cu aceasta, dar este foarte greu de lucrat.”

 

Aurelia Pînzari mai spune că cel mai dificil este să anunţi familia pacientului că acesta a pierdut lupta cu viaţa.

„Este dureros când intri şi vezi că starea este gravă, dar ei se uită, parcă te roagă să îl salvezi, la unii ştii că va scăpa, alţii nu au şanse. Este greu să le spui şi la rude, sunt cazuri că ei ziua vin, vorbesc, totul este bine, merge spre ameliorare, iar seara se constată decesul.”

Cel mai dureros însă este să vezi cum copiii îşi privesc părinţii peste geam şi-i roagă să nu-i părăsească, susţine medicul.

„Să vedeţi cum plâng rudele la fereastră. Eu am avut o mamă tânără… Ea a scăpat, dar a fost foarte grav. Copii, fata de 14 şi băiatul 12, toată ziua stăteau la fereastră şi o rugau mamă luptă, mamă luptă, nu muri, mamă luptă…”

Acum medicii se pregătesc să facă faţă unui nou val de îmbolnăviri, doar că de această dată printre pacienţi sunt mulţi tineri.

„Credeam că de acum am scăpat, noi ne-am vaccinat, dar când s-a început valul. Foarte agresiv, cu foarte multe complicaţii. Atacă nu numai vârstnicii şi nu numai pacienţii cu patologii concomitente, dar toţi. Am avut şi de 17 ani trataţi şi de 23, 25.”

Aurelia Pînzari spune că este la limita puterilor, dar va continua să lupte.

„Cât o să am putere, o să mă lupt, nu o să-i permit să (dă din cap). O să ajut cât o să pot, cât voi avea eu putere. Dacă lumea ar înţelege şi s-ar vaccina, poate şi nouă ne va fi mai uşor. Fără vaccin, noi nu scăpăm.”

Până acum, la spitalul din Căuşeni au fost trataţi peste o mie de bolnavi de COVID-19.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..