Fermierii moldoveni ar putea beneficia de compensaţii în urma embargoului rusesc

Fermierii moldoveni ar putea beneficia de compensaţii în urma embargoului rusesc

Distribuie

Guvernul va examina mâine un regulament în acest sens. Dacă documentul va fi aprobat, atunci, începând de săptămână viitoare producătorii de fructe şi legume vor putea depune cereri pentru a beneficia de despăgubiri.

Potrivit regulamentului, un kilogram de mere, care în prezent este achiziţionat de fabrici cu aproape 60 de bani, va fi compensat cu un leu şi 50 de bani. Pentru un kilogram de prune, statul va plăti un leu şi 20 de bani, în timp ce preţul de achiziţie este de 80 de bani. Totodată, din buget vor fi alocate câte 80 de bani şi pentru fiecare kilogram de roşii şi castraveţi.

Autorităţile mai urmează să decidă, vineri, cum să ajute producătorii de struguri. Una dintre soluţiile propuse este creditarea vinăriilor pentru procurarea materiei prime.

Totodată, Vasile Bumacov a anunţat că astăzi a intrat în vigoare Legea  privind crearea grupurilor de producători. Astfel, fermierii se pot asocia în grupuri pentru a beneficia mai uşor de granturi din partea statului şi a instituţiilor financiare.

Cinci grupuri de producători deja create vor beneficia de un grant în valoare totală de aproape 18 milioane lei în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova”. Cu aceşti bani, dar şi a investiţiilor proprii de peste 27 de milioane de lei, agricultorii vor procura frigidere, linii de spălare, sortare, precum şi de împachetare.


Distribuie
..

Leave a Reply