O mamă disperată încearcă de aproape 5 ani să obţină acordul autorităţilor, pentru a deshuma cadavrul fiicei sale

O mamă disperată încearcă de aproape 5 ani să obţină acordul autorităţilor, pentru a deshuma cadavrul fiicei sale

Distribuie

Femeia vrea să-şi înmormânteze fiica în satul ei de baştină din raionul Ocniţa, unde intenţionează să revenină la bătrâneţe din Italia.

Fata a fost îngropată la sute de kilometri distanţă de casă, la Călăraşi, la insistenţa soţului ei. Primăria din localitate spune că nu-i poate permite mamei să-şi recupereze cadavrul fiicei, întrucât ginerele nu şi-a dat acordul.

Lidia Matveciuc munceşte de mulţi ani în Italia, unde era stabilită şi fiica şi ginerele, împreună cu doi nepoţi. Acum cinci ani, însă, fiica de 28 de ani a fost răpusă de pneumonie. Cadavrul acesteia a fost adus în patrie de către mama ei, însă a fost înhumat în oraşul Călăraşi, la insistenţa soţului ei. După ce a revenit în Italia, femeia susţine că ginerele nu o lasă să se apropie de cei doi nepoţi. Aşa că ea a decis să-şi facă dreptate: să obţină dreptul de a-şi vedea nepoţii şi să deshumeze cadavrul fiicei pentru a o îngropa în satul ei de baştină, din raionul Ocniţa. În timp ce instanţele din Italia i-au dat câştig de cauză şi i-au permis să-şi viziteze lunar nepoţii, atunci în Moldova femeia s-a ciocnit cu birocraţia. Deşi a obţinut şi acordul Mitropoliei pentru deshumare, primăria din Călăraşi nu i-a permis acest lucru.

Mai târziu, femeia a aflat că autorităţile locale nu îi permit să-şi dezgroape fiica din cauza soţului acesteia. Chiar dacă este recăsătorit şi are o nouă familie, bărbatul a declarat că nu vrea ca fosta sa soţie să fie deshumată, din motive religioase. În faţa camerei de luat vederi, viceprimarul a declarat că aude pentru prima dată despre această problemă şi că va fi creată o comisie, în cadrul căreia se va lua o decizie. Asta chiar dacă femeia a scris un demers către primărie încă în 2010.

Potrivit juriştilor, legislaţia din Republica Moldova permite deshumarea doar cu acordul soţilor. Lidia Matviciuc spune că acum nu-i rămâne decât să meargă din nou în judecată împotriva ginerelui său, pentru a-şi putea îngropa fiica în satul ei, Clocuşna, alături de alte rude. Femeia mai are un fiu, care, de asemenea, se află în Italia.


Distribuie
..

Leave a Reply