Decizia Comisiei Electorale Centrale în privinţa Marinei Tauber a generat un val de critici

Decizia Comisiei Electorale Centrale în privinţa Marinei Tauber a generat un val de critici

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Val de reacţii după ce Comisia Electorală Centrală a solicitat excluderea candidatului Partidului „ŞOR”, Marina Tauber, din cursa pentru alegerile locale din Bălţi.
Reprezentanţii partidului aflat la guvernare salută decizia CEC.
Pe de altă parte, opoziţia parlamentară şi mai mulţi politicieni au calificat-o drept dictatură, abuz de putere şi atact asupra democraţiei, în spatele căruia ar sta preşedintele Maia Sandu. Serviciul de presă al Preşedinţiei a declarat, că instituţia nu comentează aceste acuzaţii.

Într-un comunicat de presă, socialiştii constată cu îngrijorare că regimul Maiei Sandu păşeşte activ pe calea capturării statului. PSRM menţionează că decizia de noaptea trecută a Comisiei Electorale Centrale a fost una abuzivă şi executată la comanda preşedintelui ţării. „Chiar dacă Partidul „ŞOR” este concurentul nostru politic, considerăm că ceea ce s-a întâmplat în raport cu candidatul scos din cursa electorală reprezintă o ilegalitate și un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituțiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Afacerilor Interne, Comisia Electorală Centrală. „, se mai menţionează în comunicat.

Iar PCRM menţionează într-un comunicat de presă că nu are niciun dubiu că în spatele acestei hotărâri iraţionale se află guvernarea aşa-numitor oameni buni, în frunte cu Maia Sandu. Suntem nevoiţi să constatăm că statul a fost capturat de o grupare politică criminală, iar în Republica Moldova s-a instaurat dictatura, se arată în comunicatul PCRM.

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, a scris pe pagina sa de Telegram că ceea ce s-a întâmplat ieri a fost un atac asupra dreptului locuitorilor din municipiul Bălţi de a-şi alege primarul în mod democratic. „Solicităm intervenția de urgență a Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău și a întregului corp diplomatic pentru stoparea dezmățului antidemocratic practicat de Maia Sandu și partidul său dictatorial. Lipsa de reacție din partea Uniunii Europene doar încurajează guvernarea anti democratică să încalce Constituția și normele democratice fundamentale. „, a scris Chicu.

Preşedinţia a refuzat să comentează acuzaţiile.

Primarul Capitalei Ion Ceban a criticat şi el decizia Comisiei Electorale Centrale. „Transmit guvernării că toate aceste decizii crează în continuare precedente și nimeni nu este veșnic instaurat în fotoliile moi.Nu îmi expun poziția în susținerea candidatului de la Bălți, dar mă pronunț împotriva fărădelegilor. Vorba ceea: „Dă-i omului putere…”, scrie Ceban.

Decizia Comisiei Electorale Centrale a fost criticată de mai mulţi politicieni. Arina Spătaru, care a vrut şi ea să candideze la funcţia de primar al oraşului Bălţi, dar nu a adunat suficiente semnături, a comentat decizia CEC pe ritmuri de muzică.

Arina Spătaru a făcut astfel aluzie la candidatul independent pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi Nicolai Grigorişin. Spătaru susţine că alegerile pentru Primăria Bălţi au fost discreditate.

„Alegerile locale din Bălţi se tranformă într-un circ şi chiar discreditate complet. Pentru mine toţi cei 4 candidaţi din top sunt o apă şi-un pământ.”

Iar Mariana Durleşteanu a scris că ceea ce se întâmplă acum este o nebunie totală şi un circ al absurdului. „Am crezut, totuși, că procesele politice în Republica Moldova pot fi gestionate într-un mod civilizat și democratic, însă vânătoarea victimelor este pe rol. Deci, așa înțelege guvernarea PAS noțiunele de democrație, stat de drept, transparență, onestitate?”, se întreabă Durleşteanu.

În replică, unii reprezentanţi ai guvernării salută decizia Comisiei Electorale Centrale de a încerca să o excludă pe Marina Tauber din cursa pentru alegerile de la Bălţi. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a scris pe pagina sa de facebook că dacă se dovedeşte că Tauber nu a declarat toţi banii cheltuiţi în campanie, atunci CEC este obligată să propună anularea candidaturii ei. „Dacă există probe concludente în acest sens, atunci legea prevede expres obligația Comisiei Electorale Centrale să propună anularea înregistrării candidatului (excluderea din cursă în termeni uzuali). Decizia o ia până la urmă instanța de judecată. La început Curtea de Apel Bălți, apoi, dacă se contestă, Curtea Supremă de Justiție. „, a scris Litvinenco.

Deputatul PAS Mihai Popşoi a evitat să comenteze decizia CEC şi doar a precizat că partidul pe care-l reprezintă pledează pentru un proces electoral echitabil şi corect.

” Aşteptăm să se expună instanţele Republicii Moldova, aşa încât să vedem rezultatul deciziilor din sistemul judecătoresc. Pentru noi este important ca cetăţenii să aleagă într-un mod democratic, corect. ”

Jurnaliştii de la Chişinău i-au solicitat o opinie la acest subiect şi europarlamentarului român Siegfried Mureșan, care se află într-o vizită la Chişinău. Oficialul străin a spus că nu comentează decizia instanţei, chiar dacă, deocamdată, instanţa de judecată încă nu s-a expus în privința solicitării CEC privind anularea înregistrării candidatului electoral Marina Tauber.

” Ca oameni politici, nu trebuie niciodată să comentăm deciziile instanţelor, să le punem sub semnul întrebării. Ca oameni politici, avem obligaţia să veghem la buna funcţionare a instituţiilor statului, nu să ghidăm instituţiile statului într-o anumită direcţie. ”


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..