Depuneri de flori la Complexul Eternitate din Capitală. Oficialii au venit să comemoreze eroii căzuţi pe câmpul de luptă

Depuneri de flori la Complexul Eternitate din Capitală. Oficialii au venit să comemoreze eroii căzuţi pe câmpul de luptă

Distribuie
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Shares

9 mai a început cu depuneri de flori la Complexul „Eternitate” din Capitală. Zeci de oameni au venit să se închine celor care s-au jertvit pentru pace în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Printre ei şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Pavel Filip şi preşedintele ţării, Igor Dodon. Tot astăzi au fost comemoraţi şi eroii căzuţi în războiul de pe Nistru.

Sute de oameni au venit, de dimineaţă, să depună flori la Complexul Memorial „Eternitate” din Capitală. Printre ei şi soţii Zavroţchi, rudele cărora au participat în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Tatăl meu şi încă trei unchi au participat la război. S-au întors cu toţii infirmi”, a povestit ruda, Efim Zavroţchi.

Acest bărbat povesteşte că s-a născut în anul 1941, iar tatăl său pleca atunci la război.

„În fiecare an, pe data de 9 mai venim aici şi cu fraţii, şi cu prietenii. Avem printre morţi, monumente unde e familia noastră. Nu ştim exact care sunt, dar anual depunem flori şi ne închinăm”, a povestit ruda, Andrei Babin.

La un târg, amenajat lângă Memorial, oamenii au avut posibilitate să-şi procure diverse obiecte cu simbolistică sovietică.

„Bonetele -120 de lei. Avem jachete pentru copii de la un an, doi, patru şi 12 ani. Toate au preţuri diferite.”

Soldaţii căzuţi pe câmpul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial au fost comemoraţi şi de conducerea ţării. Oficialii au depus flori atât la Memorialul „Eternitate”, cât şi la monumentul eroilor războiului de la Nistru.

„În primul rând ar trebui să învăţăm lecţia cea mai importantă ca să nu mai existe circumstanţe şi context în care mamele să verse lacrimile, iar oameni să îşi piardă viaţa şi să curgă sânge”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Este o zi deosebită pentru că cinci ani apoi după 9 mai 1945 a fost creată o nouă structură politică ceia ce numim Uniunea Europeană. O uniune care a dovedit că poate oferi cetăţenilor ţărilor sale o calitate de viaţă mult mai bună. Şi acesta este viitorul Republicii Moldova”, a comunicat prim-ministrul, Pavel Filip.

Şeful statului, Igor Dodon, a fost întrebat cum de a participat la eveniment alături de preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi premierul Pavel Filip.

„Eu consider că sunt anumite sărbători naţionale în Republica Moldova care indiferent de culoarea politică, indiferent de viziunile geo-politice conducerea ţării trebuie să fie împreună”, a spus preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Trebuie să transmitem la toate generaţiile despre acei oameni, care cu preţul vieţii ne-au adus această mare victorie”, a spus deputatul PCRM, Vladimir Voronin.

La Memorial au venit şi câţiva candidaţi la funcţia de primar al Capitalei.

„Eu cred că 9 mai este ziua oficială a Europei şi este Ziua Păcii. Indiferent cum încearcă să o numească politicienii, eu cred că pentru toţi oamenii este Ziua Păcii”, a afirmat candidatul independent la funcția de primar al Capitalei, Silvia Radu.

Reghina Apostolova a venit însoţită de preşedintele Partidului Şor, Ilan Şor.

„Ziua Europei este pe data de opt mai, iar nouă mai este Ziua Victoriei”, a spus candidatul la funcţia de primar al Capitalei, Reghina Apostolova.

În cel de-al Doilea Război Mondial au participat 270 de mii de moldoveni. Dintre ei, 69 de mii nu s-au mai întors acasă.

Foto: canal2.md

Distribuie
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  8
  Shares

Leave a Reply