Deputații au fost obligați să stea în carantină 14 zile, după ce ieri s-a aflat că democratul Eugeniu Nichiforciuc a fost diagnosticat cu COVID-19

Deputații au fost obligați să stea în carantină 14 zile, după ce ieri s-a aflat că democratul Eugeniu Nichiforciuc a fost diagnosticat cu COVID-19

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deputații au fost obligați să stea în carantină 14 zile, după ce ieri s-a aflat că democratul Eugeniu Nichiforciuc a fost diagnosticat cu COVID-19. O dispoziţie în acest sens a fost semnată astăzi de preşdintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Documentul a ajuns în vizorul deputaţilor şi a altor angajaţi ai legislativului abia la amiază, când o bună parte dintre ei erau la muncă.

Secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu, a declarat dimineață, pentru postul nostru de televiziune, că președintele instituţiei, Zinaida Greceanîi, a semnat o dispoziție prin care angajaţii legislativului sunt anunțați că trebuie să se autoizoleze la domiciliu. I-am solicitat lui Albu să ne prezinte acest document pentru publicare, doar că funcționarul ne-a spus iniţial că nu ni-l poate oferi, deoarece este unul intern. I-am întrebat pe deputați dacă au auzit despre acest ordin şi dacă ştiu ce prevede acesta. Câţiva aleşi ai poporului cu care am vorbit au auzit de la jurnaliştii postului nostru despre existenţa unei dispoziţii de acest gen. Unii dintre ei se aflau în clădirea Parlamentului.

„Nu am văzut. Adineaori am ajuns la Parlament. Nu știu, noi avem stabilite întrevederi oficiale, avem program.”

„Pe de o parte se cere carantină în Parlament și asta ar trebui să fie introdusă, pe de altă parte noi ieri așa și nu am votat legea cu privire la organizațiile necomerciale. Mai mulți deputați de la Platforma DA au fost astăzi și sunt încă în Parlament.”

În schimb, deputații democraţi, al căror coleg de fracţiune a fost infectat cu noul tip de coronavirus, au decis singuri să se autoizoleze.

„Noi ne-am înțeles că stăm acasă, închiși în izolare. Nu am verificat de dimineață. Am vorbit cu vreo patru colegi, ei ca și mine stau acasă.”

După câteva ore bune petrecute în legislativ, parlamentarii au primit, totuși, dispoziția prin care au fost anunțați că trebuie să stea în izolare până vor afla rezultatele testelor la COVID-19. Testarea va începe sâmbătă. Primii vor fi verificaţi deputații fracțiunii PDM.

„Am selectat clinicile, care fac astfel de testări la COVID și inclusiv prețul la fiecare clinică. Astfel, deputatul poate alege clinica și să achite din cont propriu testul la COVID.”

Și angajații din cadrul Secretariatului Parlamentului vor fi testați. Până acum însă responsabilii nu au putut stabili numărul persoanelor care au intrat în contact cu deputatul infectat.

„Nu știm exact câte persoane au fost în contact cu domnul Nichiforciuc. Vom lua o decizie, dacă facem un test masiv la tot secretariatul sau doar la cei care au fost în contact direct. ”

Anunţul despre îmbolnăvirea deputatului Eugeniu Nichiforciuc şi a familiei acestuia a fost făcut de Dumitru Diacov la şedinţa de joi a Parlamentului. Activitatea legislativului nu a fost însă întreruptă.

„Sistarea nu se impunea ieri, cu atât mai mult că toți deputații prezenți în Parlament au respectat distanța, au purtat măști și mănuși, iar la fiecare două ore de lucru, sala era eliberată și dezinfectată, aerisită. ”

Am încercat să aflăm de la deputatul PDM, Eugeniu Nichiforciuc, cum se simte, dar nu ne-a răspuns la telefon. Colegul său Dumitru Diacov ne-a spus însă că deputatul se simte bine.

„Și el nu are niciun fel de probleme. Nu are febră, nu are alte indicații care ar trezi suspiciuni. Și el speră că e poate un test greșit. Luni cred că o să mai dea analiză ca să vadă dacă se confirmă sau nu.”

Miercuri, fracțiunea PDM s-a întrunit la Parlament, la ora 12. La şedinţa la care a participat și Eugeniu Nichiforciuc au mai fost prezenți patru miniștri și vicepremierul pentru reintegrare. Premierul Ion Chicu a anunţat că aceștia urmează să fie testați la COVID-19 și vor sta în izolare.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •