Deputații BCS l-au vizitat pe Stoianoglo în izolator pentru a verifica dacă-i sunt respectate drepturile

Deputații BCS l-au vizitat pe Stoianoglo în izolator pentru a verifica dacă-i sunt respectate drepturile

Distribuie

Procurorul General suspendat Alexandr Stoianoglo, care a fost reţinut ieri, se află în izolatorul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.
El este singur în celulă şi nu are obiecţii la condiţiile de detenţie.
Cel puţin asta susţin doi deputaţi ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, care au mers în izolator pentru a vedea dacă sunt respectate drepturile lui Stoianoglo.

Deputatul Grigore Novac spune că, în calitate de președinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, a mers în izolatorul în care este închis Stoianoglo pentru a vedea condiţiile de detenţie.

„Vizita noastră a fost în celula unde a fost deținut. Condițiile în principiu sunt satisfăcătoare. La capitolul condiții de detenție dumnealui nu are anumite obiecții. Dumnealui ne-a comunicat că avocatul are acces ori de câte ori este necesar.”

Deputaţii BCS au fost întrebaţi dacă au vorbit cu Alexandr Stoianoglo despre ce urma să anunţe ieri, în conferinţa de la ora 18:00. Aceasta însă nu a mai fost organizată din cauză că mascaţii de la SIS l-au reţinut.

„Noi nu am vorbit, nu am supus discuției ceea ce dumnealui a vrut să vorbească în briefingul de presă. Dumnealui a vorbit despre vizita dânsului când a intrat în ședința CSP-ului. Noi am vorbit despre respectarea drepturilor omului, respectarea unui proces echitabil. ”

Anterior, deputaţii blocului comuniştilor şi socialiştilor au calificat reţinerea lui Alexandr Stoianoglo drept un show de prost gust. În cadrul unei conferinţe de presă, Vlad Batrîncea a anunţat că duminică, în centrul Capitalei va fi organizat un protest. El a precizat că acțiunea va fi una apolitică, iar participanții sunt chemați fără drapele și fără lozinci politice.

„S-a produs un show cu mascații şi procurorul general a Republicii Moldova. Ceea ce a avut loc ieri arată că ne aflăm într-un regim de dictatură. Şi astăzi Republica Moldova iarăși intră în stare unui stat capturat.”

„Nu degeaba azi m-am îmbrăcat într-o cămaşă neagră. Dacă vreţi este un doliu, doliu pe democrație de la noi din ţară. Doliu pe stat de drept. Care ieri noaptea această guvernare a înmormântat şi statul de drept şi democraţia de la noi din ţară.”

Socialiştii spun că reținerea procurorului general este, de fapt, o fumigenă a actualei guvernări, pentru a distrage atenția cetățenilor de la problemele din țară.

„Vedem creşterea preţurilor şi incapacitatea celor de la guvernare de a se opune. Vedem că oamenii trăiesc mai greu, vine iarna și avem probleme cu gaz și cu tarife. În această situație, când guvernarea nu poate oferi pâine, ei oferă show de prost gust.”

Ieri, liderul socialiştilor Igor Dodon a scris pe pagina sa de facebook că aceste acţiuni vor avea urmări grave şi că cei care şi-au asumat acest abuz vor purta răspundere pentru cele întâmplate. În plus, el mai notează că anume asemenea procese urmărim în ultimele luni, când rând pe rând instituțiile statului sunt capturate politic.
Dodon a precizat că nu se află acum în ţară, dar vine până vineri în Moldova şi va reveni la acest subiect.
Cu o reacţie la declaraţiile Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor a venit purtătorul de cuvânt al Partidului Acțiune şi Solidaritate, Aurica Jardan. Aceasta infirmă acuzaţiile aduse şi ne-a declarat că problemele sociale sunt tratate cu maximă responsabilitate. Drept dovadă sunt măsurile sociale pe care le-au aprobat, cum ar fi majorarea pensiilor și indemnizațiilor pentru sute de mii de cetățeni, dar şi măsurile de sprijin a salariaților în perioada pandemiei. Jardan a mai menţionat că au fost votate legi care vin în ajutorul celor din Horeca, și că vor încerca să găsească soluții și la alte probleme.


Distribuie
..