Deputaţii democraţi au solicitat audierea ministrului Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale cu referire la majorarea tarifelor: „Cum ajutăm oamenii?”

Deputaţii democraţi au solicitat audierea ministrului Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale cu referire la majorarea tarifelor: „Cum ajutăm oamenii?”

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Alianţa ACUM-PSRM continuă să blocheze în parlament iniţiativele deputaţilor din partea PD. În şedinţa plenară de astăzi, majoritatea a respins solicitările democraţilor de a-i audia pe ministrul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco şi pe ministrul Economiei Vadim Brînzan. Primul demnitar urma să prezinte pachetul de măsuri sociale în urma eventualelor scumpiri a gazelor şi a energiei electrice. Iar al doilea – să explice de ce au fost stopate lucrările de reabilitare a unui drum din raionul Ungheni.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a primit solicitări de majorare a tarifelor la energie electrică cu până la 22 la sută. Anterior, şeful statului Igor Dodon a declarat că şi tariful la gaz ar putea crește cu 35 de procente.

„Fracţiunea Partidului Democrat solicită invitarea pentru audieri a ministrului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, doamna Ala Nemerenco pentru a ne prezenta pachetul de măsuri sociale întru susţinerea persoanelor social – vulnerabile, având în vedere intenţia Guvernului de a majora tarifele la gaze şi energia electrică”, a comunicat deputatul PDM, Efrosinia Greţu.

În apărarea ministrului a sărit deputatul PAS Lilian Carp.

„Guvernul va veni într-un timp apropiat şi va spune care vor fi aceste acţiuni”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp.

Într-un final, deputaţii din alianţa Kozak au respins propunerea democraţilor. Deputaţii PDM au cerut explicaţii şi de la ministrul Economiei, Vadim Brînzan, în contextul în care au fost sistate lucrările de reabilitare a unei porţiuni de drum din raionul Ungheni, în cadrul programului „Drumuri Bune”.

„Antreprenorul a fost desemnat, contractul – semnat, materiale – procurate şi, la un moment dat, au fost stopate lucrările. Cetăţenii, primarii şi, respectiv, toată societatea trebuie să cunoască care este poziţia actualului Guvern în privinţa implementării actualului program”, a spus deputatul PDM, Ludmila Guzun.

Preşedintele Comisiei economie a Parlamentului, deputatul PPDA, Igor Munteanu, a declarat că acest subiect va fi examinat în comisia de profil, fără a preciza când.

„Aşa, invitarea unui ministru care este foarte ocupat în şedinţă plenară, acum, instant ad-hoc nu este binevenită”, a spus preşedintele Comisiei Economie a Parlamentului , Igor Munteanu.

Anterior, Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a lăudat inițiativele Guvernului Filip printre care şi programul „Drumuri bune”. Totuşi, el nu a putut spune cert care va fi soarte programului.

„Ce facem mai departe vom decide în zilele mai apropiate. Înțeleg că avem o moştenire, şi avem limită de timp, că e vară şi trebuie de făcut lucrările acum, nu iarna”, a menţionat ministrul economiei, Vadim Brânzan.

Pe parcursul anului curent, în cadrul Programului Național „Drumuri Bune 2” urmau a fi construiți aproape 2600 km de drum. În acest scop, a fost prevăzut un buget de peste 2,7 miliarde de lei. În 2018, prin intermediul programului au fost renovaţi 1600 de kilometri de drum, iar investiţiile au depăşit 1,6 miliarde de lei. Programul a fost lansat de Guvernul Filip, la iniţiativa preşedintelui de atunci al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Foto: publika.md

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •