Deputaţii vor putea fi cercetaţi pentru corupţie, fără a li se ridica imunitatea. Proiectul care prevede modificarea Constituţiei în acest sens, VOTAT în prima lectură

Deputaţii vor putea fi cercetaţi pentru corupţie, fără a li se ridica imunitatea. Proiectul care prevede modificarea Constituţiei în acest sens, VOTAT în prima lectură

Distribuie

Deputaţii vor putea fi cercetaţi pentru corupţie sau infracţiuni conexe acesteia fără a li se ridica imunitatea. Un proiect care prevede modificarea Constituţiei în acest sens a fost votat în prima lectură de aleşii Partidului Acţiune şi Solidaritate şi cei ai Partidului „ŞOR”.

Potrivit iniţiativei, în cazul în care deputaţii sunt cercetaţi pentru corupere pasivă şi activă, exces sau abuz de putere, trafic de influenţă, spălare de bani şi îmbogăţire ilicită, procurorul general nu va mai trebui să vină în plenul legislativului pentru a cere ridicarea imunităţii. Astfel, acuzatorii de stat ar putea avea mână liberă pentru a-i percheziţiona sau pentru a-i reţine.

„Limitarea inviolabilităţii deputatului este necesară pentru fortificarea încrederii societăţii în reprezentanţii poporului în contextul în care nivelul corupţiei în ţara noastră a atins cote greu de imaginat. Or, stimaţi colegi, corupţia politică este cea care dă tonul şi dacă politicienii corupţi nu sunt pedepsiţi, dau un exemplu prost întregii societăţi. ”

Proiectul care prevede modificarea Constituţiei a fost aprobat în prima lectură cu votul deputaţilor PAS şi al celor din Partidul „ŞOR”. Totuşi, cei din urmă au criticat proiectul şi au pledat ca parlamentarii să rămână în general fără imunitate, indiferent de acuzaţiile care li se aduc.

„Constatăm că majoritatea parlamentară PAS întoarce din nou lucrurile pe dos şi le deformează, încercând să aplice principiul şi lupul sătul, şi oaia întreagă. Adică încearcă să le închidă gura oponenţilor şi să arunce praf în ochii cetăţenilor, iar în acelaşi timp, să rămână la adăpost şi să beneficieze în continuare de beneficii şi protecţie, astfel încât să poată fi tras la răspundere cineva de la ei atunci când comite abuzuri şi ilegalităţi. ”

Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au propus iniţial excluderea acestui proiect de pe ordinea de zi, dar propunere nu a acumulat numărul suficient de voturi. BCS a criticat iniţiativa PAS.

„Foarte laconic. Chestia asta, în opinia mea, seamănă cu o afacere între PAS şi între „ŞOR”.”

„Dacă să presupunem că vine procurorul general cu o solicitare de ridicare a imunităţii a unui reprezentant al opoziţiei, este probabilitatea mare că majoritatea parlamentară va susţine. Dacă ar veni pentru ridicarea imunităţii unui deputat din majoritatea parlamentară, ipotetic vorbind, lucrurile ar arăta un picuţ mai dificil.”

Vlad Batrîncea i-a reproşat Olesei Stamate că proiectul nu a fost consultat în prealabil cu membrii Comisiei de la Veneţia.

„Noi încercăm să inventăm bicicleta. De ce? Pentru că suntem mai deştepţi, dar bine, o să răspundă discuţiile din Consiliul Europei şi atunci când o să rămâneţi în izolare din partea acestor structuri, să nu vă supăraţi pe ei. O să trimitem şi Comisiei de la Veneţia anumite materiale şi informaţii. Ne pare rău că nu avem o discuţie ştiinţifică, nu consultăm experţii şi mergem politic, conjuncturist, propagandistic.”

În opinia unor experţi, chiar dacă scopul anunţat al acestei iniţiative este bun, apar multe întrebări legate de aplicarea legii.

„Ar vulnerabiliza semnificativ deputaţii şi în special mă refer la deputaţii care nu fac parte care din majoritatea parlamentară. Chiar dacă scopul anunţat este unul nobil, trebuie să înţelegem că noi avem un sistem judiciar, iar sistemul de urmărire penală, aşa cum îl avem, este strâns conectat la puterea politică, indiferent la culoarea acesteia.”

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie votat şi în lectura a doua.


Distribuie
..