Deputatul Partidului „ŞOR”, Marina Tauber, a fost reținută pentru 72 de ore

Deputatul Partidului „ŞOR”, Marina Tauber, a fost reținută pentru 72 de ore

Deputatul Partidului „ŞOR”, Marina Tauber, a fost reținută pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată de Mariana Cherpec, procurorul responsabil de comunicarea cu presa al Procuraturii Generale. Înainte de asta, Tauber a rămas fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general interimar care a venit cu două cereri în Parlament. Potrivit lui Dumitru Robu, Marina Tauber este suspectată că ar fi participat la falsificarea raportelor financiare ale formaţiunii pe care o reprezintă. De dimineaţă, au fost desfăşurate percheziții la sediul Partidului ȘOR din Chişinău, dar şi la alte adrese care au legătură cu reprezentanţi ai formaţiunii.

„Solicit 1. Ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului în Parlamentului Republicii Moldova, Marina Tauber. 2. Încuviinţarea ridicării imunităţii parlamentare în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată penală a deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Marina Tauber.”, a citit Igor Grosu.

Potrivit procurorului general interimar, în data de 19 iulie 2022, în privinţa Marinei Tauber a fost pornită urmărirea penală pe faptul falsificării raportului financiar al Partidului „ŞOR” pentru primul semestru al acestui an. Această cauză penală a fost anexată la un alt dosar pornit în ianuarie 2022 care se referă la finanţarea ilegală a Partidului „ŞOR” la alegerile locale din 21 noiembrie 2021. Potrivit lui Dumitru Robu, în primele şase luni ale acestui an, Partidul „ŞOR” a suportat cheltuieli în valoare de peste 20 de milioane de lei, în timp ce în raportul prezentat la CEC a indicat suma de 1,7 milioane de lei. Procurorul general interimar susţine că formaţiunea ar fi achitat bani şi artiştilor care urmau să participe la concertul din 19 iunie din PMAN, fără a indica acest fapt în raport.

” Partidul ŞOR, in aceeaşi perioadă de timp, a efectuat plăţi către interpreţi din Federaţia Rusă Filip Kirkorov şi Morgenstern în sumă totală de 260 mii dolari SUA. ”

Dumitru Robu susţine că, din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare în valoare totală de 100 000 de euro membrilor partidului, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale. Mijloacele financiare ar fi ajuns în țară sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, ar fi fost folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

”Procuratura a administrat suficiente probe care dovedesc faptul că deputatul Marina Tauber a săvârşit în calitate de autor infracţiunea prevăzută la articolul 181, exprimată prin falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului politic ŞOR. ”

De cealaltă parte, Tauber a declarat că toate sursele de finanţare ale partidului sunt legale și figurează inclusiv în rapoartele trimise Comisiei Electorale Centrale. Marina Tauber susţine că dosarul în care este vizată a fost deschis la comanda PAS şi a Maiei Sandu.

„Decizia este deja luată de partidul PAS. Decizia nu este luată de procurorul general interimar şi în limitele jurisprudenţei, este o decizie politică. Am luat decizia că oi vom vota pentru ridicarea imunităţii mele.Nu am ce să ascund, nu mă tem de nimic, nici de reţinere, nici de percheziţii.”

„Nu am permis, nu voi permite să fiu influenţat de careva persoane, inclusive careva influenţe politice”, a spus Robu.

Cât despre ridicarea imunităţii şi a percheziţiilor efectuate de procurori şi ofiţerii CNA, deputatul Marina Tauber a declarat că este o încercare de a reduce la tăcere Partidul „ŞOR”, pentru că grupul politic reprezintă un oponent direct.

„Aţi distrus ţara şi altceva decât să închideţi gura opoziţiei nu puteţi face. Sunteţi incompetenţi. Mă bucur că aveţi dispoziţie bună pentru încă o zi a-ţi acoperit spaţiul mediatic. „, a spus Tauber.

Iar liderul formaţiunii, Ilan Şor, a transmis, printr-o înregistrare video pe Facebook, că tot ce se întâmplă acum este un show politic.

„Eu şi întreaga mea echipă am refuzat să ne supunem indicaţiilor PAS. Am refuzat şantajurile lor, condiţiile lor. De ce? Pentru că ei ne-au cerut să încetăm să criticăm PAS, să renunţăm la orice acţiune de pichetare, proteste. Asta nu se va întâmpla.”

Sorina Ştefârţă, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Maia Sandu, ne-a declarat că Președinția nu comentează aceste acuzații.

Iar reprezentantul responsabil de comunicare al PAS, Aurica Jardan, a transmis că formaţiunea susţine ideea pe care promovat-o în campania electorală şi anume că grupările de crimă organizată deghizată în partide, finanţate din bani furaţi de la oameni, nu-şi au locul în politica şi în societatea noastră. Instituţiile de drept trebuie să-şi facă munca, a declarat Jardan.

Solicitarea procurorului general interimar de a ridica imunitatea parlamentară a deputatului Partidului ŞOR a fost votată de 57 de deputaţi din PAS şi Partidul „ŞOR”, inclusiv de Marina Tauber. După vot, Tauber s-a arătat nedumerită de faptul că niciun procuror nu s-a apropiat de ea.

” Stau liniştită acolo şi aştept să vin mascaţii să mă aresteze, să facă percheziţii. Domnule Robu, ce să fac mai departe. Măcar să-mi spuneţi sau să continui să lucrez, sau ne ducem la audieri, sau ne ducem la 13 deodată? ”

La Parlament au venit ofiţerii CNA care au efectuat percheziţii în biroul Marinei Tauber.

„Procurorul purcede la efectuarea percheziţiilor la doamna Tauber şi deja dumnealui urmează să decidă ce urmează, reţinerea, recunoaşterea în calitate de bănuit. ”

În contextul cererilor procurorului general interimar, Marina Tauber a fost întrebată dacă recent, când a fost în Israel, s-a văzut cu Ilan Șor. Ea a evitat să ofere un răspuns.

” – V-aţi văzut cu domnul Şor?
– Eu v-am răspuns deja la toate întrebările. Mă aşteaptă la comisia juridică. „

..