Dereck Hogan: SUA vor continua să susţină Republica Moldova

Dereck Hogan: SUA vor continua să susţină Republica Moldova

Statele Unite ale Americii vor continua să susţină autorităţile Republicii Moldova în angajamentul de a asigura pacea şi stabilitatea în ţară şi de a face faţă provocărilor legate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Declaraţia a fost făcută la Chişinău de adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat al SUA, Dereck Hogan, care până în vara anului 2021 a ocupat funcţia de ambasador în ţara noastră. Oficialul american a venit la Chişinău să participe la sesiunea plenară a Dialogului Strategic între Moldova și Statele Unite ale Americii.

„Am o plăcere enormă să revin acasă. Aşa mă simt azi. Începutul acestui dialog strategic, important pentru noi, pentru ţările noastre, este o deosebită plăcere.”

Fostul ambasador al SUA la Chişinău a remarcat progresele Moldovei pe calea democratică, dar a menţionat că mai trebuie depuse eforturi pentru implementarea reformelor şi dezvoltarea economiei.

„În pofida tuturor provocărilor, SUA vor continua să fie alături de Moldova. Războiul lui Putin a provocat consecinţe severe în Moldova. Noi susţinem Guvernul Republicii Moldova şi oamenii din Moldova în angajamentul lor de a asigura pacea, stabilitatea şi prosperitatea, în actualul context de securitate din regiune.”

Ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Externe, Nicu Popescu, a declarat că, pentru buna desfăşurare a dialogului ţării noastre cu SUA, patru grupuri de lucru se vor axa pe domenii legate de consolidare a statului de drept și luptă anti-corupție, de securitate și apărare, de cooperare comercial-economică, de diplomație publică și legături sociale între ambele state.

„Acesta este un moment important şi o ocazie să mulţumim prietenilor noştri americani pentru sprijinul esenţial acordat de SUA ţării noastre, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv pentru asistenţa financiară în valoare de peste 300 de milioane de dolari. Un nou pachet de asistenţă în valoare de 300 de milioane de dolari va fi investit predominant în domeniul energetic.”

Dereck Hogan s-a întâlnit, ulterior, cu preşedintele Maia Sandu. Şeful statului a reiterat importanța acțiunii Departamentului Trezoreriei SUA de a sancționa nouă persoane și 12 entități, acuzate de corupție.

Înainte să ajungă la Chişinău, Dereck Hogan a fost la Bucureşti, unde a participat la cea de-a opta rundă a Dialogului strategic România-SUA. Oficialul american a promis că Washingtonul va răspunde la încercările Rusiei de a destabiliza situaţia în Moldova, şi anume SUA vor transmite informațiile de care dispun către Guvernul de la Chișinău, pentru a prezenta adevăratele intenții ale Rusiei.
Dereck Hogan a fost ambasador în Republica Moldova între anii 2018 şi 2021.

..