Detalii despre Miliardomat. Aproape 11 miliarde de lei, suma pierderilor din sistemul bancar în urma fraudelor de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială

Detalii despre Miliardomat. Aproape 11 miliarde de lei, suma pierderilor din sistemul bancar în urma fraudelor de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială

Distribuie
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Aproape 11 miliarde de lei, această este suma pierderilor din sistemul bancar în urma fraudelor de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Anunţul a fost făcut, astăzi, de către şefii Procuraturii Generale, ai Procuraturii Anticorupţie şi ai CNA. Vestea bună este că beneficiarii ai 9,5 miliarde de lei au fost deja identificaţi, iar mulţi dintre ei şi-au aflat pedeapsa. Printre aceştia se numără fostul premier Vlad Filat, raider-ul numărul 1 din CSI, Veaceslav Platon şi primarul de Orhei, Ilan Şor.

Potrivit şefului Procuraturii Generale, Eduard Harunjen, au fost identificate şi documentate în jur de 200 de persoane, care ar fi fost implicate în frauda bancară.

„A fost făcut un volum foarte mare de lucru, astăzi putem vorbi de circa 200 de cauze penale documentate, majoritatea din ele finalizate sau sunt pe etapă de a fi finalizate şi a fi expediate în instanţă. În aceste cauze procurorii şi ofiţerii Anticorupţie au documentat peste 200 de persoane atât cetăţeni a Republicii Moldova cât şi rezidenţi străini”, a comunicat şeful Procuraturii Generale, Eduard Harunjen.

Şeful adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Adriana Beţişor, a menţionat că procesul de investigaţie a fost unul de durată, deoarece organele de drept au operat şi cu informaţii din străinătate.

„Grupurile implicate în acestă fraudă au fost grupate după persoanele, care au fost în fruntea Băncii de Economii şi care au acţionat din umbră. Sunt două grupări mari care au acţionat. Este vorba de „Grupul Gacikevici” şi „Grupul Platon, Filat şi Şor”, a menţionat şeful-adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Adriana Beţişor.

Adriana Beţişor a mai spus că aşa-numitul „Grup Gacikevici”, condus de către fostul șef al Băncii de Economii, s-a ales cu peste trei miliarde de lei. Iar cealaltă grupare – concentrată în jurul fostului premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție, și în jurul lui Veaceslav Platon, pedepsit pentru implicarea în schema Laundromat-ului Rusesc, a sustras 6,5 miliarde de lei. Valoarea totală a pierderilor în sistemul bancar este de aproape 11 miliarde de lei, adică puțin peste 500 de milioane de euro. Procurorii au reuşit să trimită în instanţă cauzele penale cu paguba de 5,6 miliarde de lei. Astfel, au obţinut sentinţe definitive în cazul lui Ion Rusu, Vlad Filat şi Veaceslav Platon. Totodată, au fost condamnaţi de prima instanţă primarul oraşului Orhei, Ilan Şor şi fostul deputat PLDM, Chiril Lucinschi. Iar dosarele în care figurează „Grupul Gacikevici” şi conducerea băncii „Unibank” se află acum pe rolul instanţelor de judecată.

Purtătorul de cuvânt al lui Ilan Şor spune că va veni cu o reacţie despre declaraţiile procurorilor. Totodată, contactat telefonic, avocatul lui Gacikevici a declarat că acesta îşi recunoaşte vina. Chiril Lucinschi a recunoscut, anterior, că a primit banii, dar susţine că ar fi vorba de o datorie, pe care i-a întors-o Ilan Şor. Condamnaţii Filat şi Platon nu-şi recunosc vina.

Alte 2,6 miliarde de lei urmează să fie redobândite din bunurile, aflate în posesia celor trei bănci aflate sub supravegherea BNM.

„Practic, peste 90 la sută din investigarea fraudei bancare la acest moment am reuşit să identificăm beneficiarii finali. La această etapă, încercăm să demarăm acţiuni şi peste hotarele Republicii Moldova prin căile legale posibile pentru identificarea bunurilor acestor persoane, care sunt vizate deoarece cunoaştem cu certitudine că banii nu sunt doar în Republica Moldova, sunt şi peste hotare”, a afirmat şeful-adjunct al Procuraturii Anticorupţie, Adriana Beţişor.

În continuare, oamenii legii colaborează cu omologii lor din străinătate pentru identificarea activelor din alte ţări ale principalilor figuranţi ai Miliardomatului. Aceştia au menţionat că procesul de recuperare însă este mai complicat din cauza legislației din diferite state. Tot azi, Procuratura Generală a publicat Strategia de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din cele trei bănci devalizate. Reprezentanţii instituţiilor de drept au promis că vor veni cu detalii despre acest proces la fiecare șase luni.

Foto: publika.md

Distribuie
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Leave a Reply