Dezvăluirile lui Stoianoglo au stârnit un val de critici: ”Procurorul general a provocat o situaţie periculoasă în relaţia cu partenerii străini”

Dezvăluirile lui Stoianoglo au stârnit un val de critici: ”Procurorul general a provocat o situaţie periculoasă în relaţia cu partenerii străini”

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Declaraţiile de azi ale Procurorului General pot declanşa un scandal diplomatic.
De această părere este Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, care a scris pe pagina sa de Facebook că Alexandr Stoianoglo a provocat o situaţie periculoasă în relaţia cu partenerii străini.
Iar ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a menţionat că Procurorul General a trecut o linie roşie, folosind funcţia pe care o deţine în interes propriu.

Ministrul Justiţiei a scris pe o reţea de socializare că Alexandr Stoianoglo a organizat conferinţa de presă în încercarea disperată de a bloca activitatea Consiliului Superior al Procurorilor. Litvinenco a mai menţionat că Stoianoglo nu este victima politicului, aşa cum încearcă să prezinte, dar a incompetenţei şi lipsei de verticalitate de care a dat dovadă. Avem în funcţie un procuror slab, numit ilegal, care a devenit o marionetă în mâinile marilor corupţi şi hoţi, care au furat decenii la rând această ţară. Cetăţenii acestei ţări merită un procuror general care să apere legea, dar nu care să folosească legea pentru a se apăra pe sine, a menţionat ministrul Justiţiei.

Iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că implicarea numelui unui înalt demnitar al Uniunii Europene drept justificare a unor răfuieli politice personale și interne este un act regretabil și foarte periculos în relația cu partenerii noștri externi.  Procesele de investigație urmează să țină cont cu strictețe de prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și să evite orice fel de acțiuni care periclitează integritatea comunicării diplomatice sau care ar prejudicia statutul personalului diplomatic acreditat în Republica Moldova, a menţionat ministrul. Am încercat să aflăm dacă Ministerul de Externe şi preşedinţia examinează conţinutul pretinselor conversaţii dintre fostul ambasador UE Peter Michalko şi fostul şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari din perspectiva imixtiunilor externe în treburile interne ale Republicii Moldova şi în actul Justiţiei, însă nu am primit răspuns la această întrebare. Purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, Sorina Ştefârţă, ne-a spus că instituţia nu comentează declaraţiile lui Stoianoglo.
Dezvăluirile procurorului general au fost comentate şi de mai mulţi deputaţi PAS, formaţiune acuzată de procurorul general că ar încerca să-l denigreze.  Dumitru Alaiba a scris pe Facebook că Stoianoglo ar trebui să-şi dea demisia. Dacă el crede că va fi mai longeviv în postul său decât actualul Parlament, greşeşte amarnic, a scris Alaiba.

Deputatul Radu Marian a scris pe canalul său de Telegram că procurorul general a devenit o parodie. Un om cu asemenea funcție ar trebui sa anunțe conferințe de presă atunci când are progrese în investigarea marilor cazuri de corupție, nu că sa arunce știri false, a comentat Radu Marian.

Iar analistul Dionis Cenuşă crede că orice evaluare a elementelor justiției moldovenești trebuie depolitizată. Iar acest caz trebuie să fie luat în calcul de către cei din noua conducere a Delegației UE, care probabil va deveni extrem de precaută cu privire la ce și cu cine vorbește.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..