Din 1 septembrie, mașinile cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană au interzis pe teritoriul Ucrainei

Din 1 septembrie, mașinile cu numere de înmatriculare în regiunea transnistreană au interzis pe teritoriul Ucrainei

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

De mâine, maşinile cu numere transnistrene nu pot intra sau circula în Ucraina.
Accesul este permis doar masinilor cu numere neutre.
Anunţul emis azi de Ministerului de Interne de la Kiev face referire la un ordin al Guvernului ucrainean.
Astfel, Kievul a refuzat solicitarea Chişinăului de a amâna interdicţia până pe data de 10 ianurie anul 2022.
Despre o asemenea cerere s-a aflat abia azi, cand Biroul pentru Reintegrare a confirmat existenta unei astfel de solicitari.

Biroul Politici de Reintegrare a anunţat că luni viceprim-ministrul pentru Reintegrare Vlad Kulminski, ministrul de Interne Ana Revenco, reprezentanții Ministerului de Externe și ai altor autorități publice s-au întâlnit special pentru a discuta problema accesului maşinilor cu numere transnistrene în Ucraina. „Timp de trei ani, doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăcuţe neutre. În aceste condiţii, pentru a minimiza potențiale vulnerabilități, Chişinăul a solicitat Kievului să extindă permisiunea de a circula cu numere de înmatriculare eliberate de către administraţia nerecunoscută de la Tiraspol, până în data de 10 ianuarie 2022”, declară Biroul de Reintegrare.

Serviciul de Frontieră de la Kiev a anunţat că, din 1 septembrie, automobilelor din regiunea transnistreană, cu alte numere de înmatriculare decât cele neutre, le va fi interzisă intrarea, ieşirea şi tranzitarea Ucrainei.

Portalul Zonadesecuritate.md a publicat luni solicitarea Ambasadei noastre în Ucraina, adresată Ministerului de Externe de la Kiev, şi semnată în 25 august. În document nu figurează argumente pentru amânarea interdicţiei de circulaţie a automobilelor cu numere de înmatriculare eliberate de regimul de la Tiraspol.

Oficiul teritorial din Odesa al Serviciului Vamal a publicat duminică un anunţ, potrivit căruia se mai poate circula până în data de 10 ianuarie, dar în scurt timp instituţia a şters anunţul şi a publicat un mesaj în care a concretizat că informaţia anterioară a fost plasată din greşeală.

Amânarea interdicţiei a fost discutată încă în 11 august, în timpul vizitei la Chişinău a şefului-adjunct al Administrației prezidenţiale ruse Dmitri Kozak, iar despre aceasta a anunţat însuşi oficialul. Atunci el s-a întâlnit cu preşedintele Maia Sandu, vicepremierul pentru Reintegrare Vlad Kulminski şi ministru de Externe Nicu Popescu.

„Maia Grigorievna mi-a dat asigurări că nimeni nu trebuie să aibă astfel de îngrijirorări. Nu va fi niciun blocaj şi ei fac totul ca să nu existe acest blocaj după 1 septembrie. Dacă nu greşesc, urmează să intre în vigoare anumite restricţii. Se negociază cu Kievul, reieșind din faptul că în stânga Nistrului locuiesc cetăţeni ai Republicii Moldova.”

Preşedinţia nu a menţionat nimic atunci în comunicatul său de presă că a discutat despre circulaţia automobilelor cu numere transnistrene. Şi până acum, Maia Sandu a evitat să ofere detalii.

„Biroul de reintegrare a venit cu un comunicat foarte explicit astăzi şi lucrurile care sunt scrise acolo vorbesc despre poziţia oficială a Guvernului, şi asta este situaţia pe acest subiect. Nu am ce să adaug la asta.”

La scurt timp, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a venit cu o reacţie. Site-ul novostipmr.com scrie că el a solicitat convocarea de urgenţă a grupului de experţi de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a discuta despre circulaţia maşinilor. Acest subiect, în opinia lui, ar fi în prezent problema numărul 1 pe agenda de negocieri. Krasnoselski a mai declarat că Tiraspolul a solicitat amânarea interdicţiei cu jumătate de an, lucru care a fost susţinut de către şeful-ajunct al Administraţiei prezidenţiale din Rusia, Dmitri Kozak. Totodată, el s-a adresat către locuitorii din stânga Nistrului şi le-a dat asigurări că „nu s-a întâmplat o catastrofă, iar plăcile neutre se eliberează în continuare”.

De câteva ori a fost amânat termenul de aplicare a interdicţiei de circulaţie a automobilelor cu numere de înmatriculare eliberate de administraţia de la Tiraspol. Motivul invocat a fost că este necesar timp suplimentar pentru a informa populaţia despre aceste schimbări. Din 2018 și până în prezent, două oficii ale Agenției Servicii Publice, cele de la Tiraspol și Râbnița, eliberează, la alegerea benevolă a șoferilor, numerele de înmatriculare neutre care conţin trei litere şi trei cifre. Așa-numitul departament de externe de la Tiraspol a declarat că această măsură restrictivă împiedică participarea la trafic a cetățenilor din stânga Nistrului.


Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
..