Discuţii despre dezvoltarea societăţii civile

Discuţii despre dezvoltarea societăţii civile

Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Strategia de Dezvoltare a Societăţii Civile pentru anii 2018-2020, care a fost adoptată în această primăvară de Parlament, va consolida nu doar ONG-urile, dar şi cetăţenii. De această părere sunt unii participanţi la un Club de Presă, la care a fost dezbătut acest document. Totodată, reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale s-au arătat rezervaţi faţă de implicarea în politică a unor activişti.

„Strategia de dezvoltare vine ca să consolideze organizaţiile societăţii civile şi nu doar ONG-urile cum noi ne-am deprins să le numim, dar chiar şi cetăţenii, grupurile de cetăţeni, care la nivel local sau în orice altă ocazie vin să contribuie la elaborare, promovare, monitorizare poate şi evaluarea unumitor documente sau politici”, a comunicat consilierul juridic al CRJM, Ion Guzun.

De asemenea, reprezentanţii societăţii civile au spus că autorităţile trebuie să asigure transparenţa procesului legislativ şi decizional. Iar preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului, Valentina Buliga a menţionat că informarea cetăţenilor este o prioritate a actualei guvernări.

„Noi vom crea în continuare aceste platforme E-Parlament, E-Guvern, acces la diferite, dar trebuie să cunoaştem şi să vedem cum continuăm proces de informare, care sunt elementele cheie pe care să le cunoască cetăţeanul ca participant la aceste procese”, a afirmat preşedintele Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Valentina Buliga.

Unii reprezentanţi ai societăţii civile au menţionat că trebuie să existe o delimitare între societate civilă şi activiştii, care fac politică.

„Atunci, când facem ceva pentru societatea civilă, noi trebuie să facem numai politici publice. Deci nu politică, dar politici publice. Dacă avem ceva de comentat, comentăm pe toată lumea, dar cu loc de bună ziua”, a menţionat directorul executiv al PCA şi PDO, Antoniţa Fonari.

Iar unii experţi europeni au declarat că organizaţiile neguvernamentale nu trebuie să facă politică în niciun caz.

„În procesul de propunere a politicilor publice, reprezentanţii ONG trebuie să discute, desigur, cu politicienii deoarece aceştia iau decizii asupra acestor procese. Dar este o diferenţă între a organiza o campanie electorală şi a supraveghea cum se cheltuie banii în această campanie şi acestea două trebuie delimitate”, a spus consultantul de program CEDN Ungaria, Luben Panov.

Potrivit rezultatelor unui recent sondaj al IMAS, încrederea moldovenilor în organizaţiile neguvernamentale a scăzut, în ultima perioadă. Astfel, peste 70 la sută dintre respondenți s-au declarat neîncrezători în societatea civilă şi doar două la sută dintre ei au afirmat că au foarte multă încredere în ONG-uri.

Sondajul a fost efectuat în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie pe un eșantion de 1.101 de persoane. Marja de eroare este de plus minus 3 la sută.


Distribuie
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Leave a Reply