Disperare şi haos în satele Moldovei. Oamenii se plâng că nu-şi pot face rezerve de lemne

Disperare şi haos în satele Moldovei. Oamenii se plâng că nu-şi pot face rezerve de lemne

Disperare şi haos în satele Moldovei. Oamenii se plâng că pentru prima dată în ultimii ani nu-şi pot face rezerve de lemne şi că sunt hrăniţi cu promisiuni de autorităţi. La ocolul silvic din satul Ivancea, raionul Orhei, zilnic vin zeci de oameni în speranţa că vor putea cumpăra lemne de foc.

De frică că nu vor avea cu ce încălzi locuinţele la iarnă, unii chiar au înnoptat lângă porţile ocolului. Oamenii spun că deşi s-au înscris pe listele primăriei pentru a cumpăra lemne aşa şi nu au mai primit nimic din cauza procedurii neclare. Primarul localităţii afirmă că situaţia s-a transformat într-un adevărat haos. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Mediului şi ai Agenţiei Moldsilva afirmă că stocuri de lemne vor fi suficiente pentru toţi solicitanţii.

” – Vă rog foarte frumos, mergeţi la primărie să vă dea listele.
– Nu ne mai ducem noi la nicio primărie, primăria a spus să venim aici.”

Localnicii din Ivancea, Orhei mai spun că acei trei metri steri promişi de autorităţi pentru iarnă sunt prea puţini.

”Trei metri steri de lemne este puţin, o iarnă întreagă, socotiţi. Începând din luna octombrie este frig, în casă e rece, mai ai copii, mai ai nepoţi. Se începe din octombrie şi terminăm în luna aprilie. Luni primăria ne-a anunţat, ne-a spus fiecare primii 50 de oameni vin marţi, ceilalţi 50 vin miercuri şi tot aşa. Lumea tot vine şi vine şi se îngrămădeşte, dar claritate nu este nimic. Să ne spună: veniţi mâine concret, ori veniţi poimâine.”

” Ne-au purtat de la poarta asta la primărie, de la primărie la poarta asta, primăria nu ştie nimic ce face Moldsilva, Moldsilva a spus că nu are nicio legătură cu primăria. Eu m-am împrumutat cu jumătate din bani ca să pot cumpăra măcar trei metri, sunt pensionar, am pensia 2500 de lei. Şi luni ne-a spus veniţi aici 50, iată noi suntem printre cei 50, gata, din nou au schimbat planurile.”

”Fiecare vai de capul lui, trei metri nu este destul. Sunt familii mari care au câte două sobe şi cu trei metri nu ieşi din situaţie, pe o lună de zile ajung doar.”

”Dimineaţa ne-au spus: duceţi-vă acasă, primim numai 60 de oameni, aici erau vreo 200. Ne-au trimis la primărie, la primărie ne-au scris în listă pe ziua de azi, iată am venit şi azi.”

Potrivit şefului ocolului silvic din Ivancea, întreprinderea va vinde lemne de foc pentru locuitorii din şapte sate din apropiere. Chiar dacă au primit listele solicitanţilor, ei spun că procedura a fost modificată şi că oamenii ar trebui să meargă din nou la primărie pentru a se înscrie pe o nouă listă, care va ajunge deja la ocoloul silvic din Orhei.

” Este vorba despre Trebujeni, Brăneşti, Butuceni, Furceni, Ivancea, Rîşcova şi Peresecina. Noi lucrăm la stat şi suntem obligaţi să lucrăm în regulile care le avem în obligaţiile funcţionale şi să procedăm întocmai cum este indicat în acele reguli.”

Primarul localităţii afirmă că actuala procedură de achiziţionare a lemnelor este una foarte neclară şi generează haos.

” – Marţi oamenii au primit lemne?
– N-au primit pentru că au zis că nu lucrează marţi şi toată lumea a stat în zadar acolo.
– Miercuri?
– Azi e miercuri, azi au venit şi ne-au spus că listele nu trebuie de dus la ei, ci la Orhei. Acum facem din nou listele să le ducem la Orhei. Au făcut haosul ăsta în ţară, au speriat toată lumea că la iarnă vom îngheaţă toţi şi lumea stă la ocolul silvic.”

Reprezentanţii Agenţiei Moldsilva recunosc că din cauza listelor care trebuie întocmite de către oameni pentru a putea cumpăra lemne procedura devine mai complicată.

”- Această procedură este mai complicată decât cea care era până acum, îngreunează activitatea?
– La o etapă oarecare aş spune că este mai dificilă, dar încercăm şi noi să ne implicăm astfel încât să putem pune la dispoziţie cantitatea minimă necesară. Mizăm pe comunicarea între autorităţile publice locale şi entităţile noastre subordonate, aspectul de comunicare urmează a fi coordonate de către primar şi personalul serviciului silvic.”

De cealaltă parte, Ministerul Mediului afirmă că oamenii trebuie să se înscrie pe liste pentru a vedea care este cantitatea de lemne necesară populaţiei, dar şi pentru a evita defrişările masive şi activitatea intermediarilor. De asemenea, ministerul menţionează că stocuri de lemne sunt suficiente.

”Ca să fie clar, nu vorbim nici de o criză a lemnului, nici de interese de oricare natură, politice, economice şi aşa mai departe. Vorbim despre o monitorizare a masei lemnoase care este tăiată, care este vândută.”

Potrivit „Moldsilva” peste 24 de mii de metri steri de lemn au fost deja stocaţi în întreprinderile forestiere din toată țara. Deocamdată nu se cunoaşte numărul cetăţenilor care s-au înscris până acum pe listele primăriilor din ţară pentru a primi câte trei metri steri de lemne pentru foc.

..