Distribuitorii de bilete de loterie, nemulţumiţi de noile modificări votate de Parlament

Distribuitorii de bilete de loterie, nemulţumiţi de noile modificări votate de Parlament

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Distribuitorii de bilete de loterie sunt nemulţumiţi de noile modificări, votate ieri, de Parlament. Potrivit legii, vânzătorii vor fi obligaţi să achite o taxă suplimentară doar pentru că vând aceste bilete, deşi ei achită deja o taxă locală. Oamenii spun că cel mai grav este faptul că nu a fost stabilit un plafon pentru acestă taxă, valoarea căreia va rămâne la latitudinea consilierilor locali.

Natalia, o locuitoare a comunei Truşeni, este proprietara unei gherete, unde, pe lângă diversele produse pe care le comercializează, vinde şi bilete de loterie. Odată cu majorarea taxelor pe noroc, antreprenoarea crede că va fi nevoită să-şi închidă afacerea.

„Dacă o să fie majorări o să închidem afacerea şi ce să facem, nici aşa mare afacere nu e, dar sunt aproape de copii”.

Şi Ecaterina Savada, din satul Roşcani, raionul Străşeni, are un magazin. Femeia, în vârstă de 72 de ani, spune că plăteşte o taxă locală de trei mii de lei pe an şi nu înţelege de ce ar trebui să mai achite alţi bani doar pentru că vinde bilete la Loteria Naţională a Moldovei.

„Rămânem cu munca, cu stresul, iată cu ce rămânem”, a spus proprietara magazinului alimentar, Ecaterina Savada.

Deputatul ACUM, Radu Marian, coautorul proiectului prin care sunt eliminate toate facilitățile fiscale de care beneficiază industria jocurilor de noroc, nu ne-a putut spune de ce nu a fost stabilit un plafon pentru taxa locală, pe care vor fi nevoiţi să o achite comercianţii de bilete la loto.

„Încă odată vă repet că nu e corect ca toate celelalte unităţi comerciale să plătească taxă locală, iar unităţile de jocuri de noroc să nu plătească”, a afirmat deputatul ACUM, Radu Marian.

Directorul Loteriei Naţionale a Moldovei ne-a declarat că în urma modificărilor operate, statul va pierde venitul de 12 la sută, pe care îl primeşte din partea comercianţilor în urma vânzării biletelor de loterie.

„Însăşi administrarea fiscală va face ca comercializarea biletelor să fie mult mai dificilă, iar ulterior va distruge atât afacerea loteriei naţionale, cât şi va diminua venitul suplimentar la comercianţii care din fiecare vânzare de bilet îşi au comisionul lor”, a comunicat directorul general Loteria Naţională a Moldovei, Vadim Hîncu.

În prezent, toți partenerii implicați în această industrie, inclusiv distribuitorii de bilete, plătesc la stat un impozit de 12 la sută din veniturile obținute. Doar în acest an, s-a planificat ca în Bugetul de Stat să ajungă peste 20 de milioane de lei. Proiectul de lege care prevede impozitarea cu 12 la sută a câştigurilor la loterie mai mari de 240 de lei şi a pariurilor sportive, dar şi eliminarea facilităților fiscale a fost votat ieri, în lectură finală la şedinţa extraordinară a Parlamentului. Noile modificări vor intra în vigoare la începutul anului 2020.

Foto: publika.md

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •