Divergențe în alianţa PSRM – ACUM. Batrîncea s-a arătat nedumerit de declaraţiile cu iz geopolitic şi ideologic al celor din PAS şi PPDA

Divergențe în alianţa PSRM – ACUM. Batrîncea s-a arătat nedumerit de declaraţiile cu iz geopolitic şi ideologic al celor din PAS şi PPDA

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Se cam clatină alianţa PSRM – ACUM. Socialistul Vlad Batrîncea s-a arătat astăzi nedumerit de declaraţiile cu iz geopolitic şi ideologic al celor din PAS şi PPDA. Din acest motiv, liderul fracţiunii PSRM insistă ca, săptămâna viitoare, să fie semnat de urgenţă acordul politic între PSRM și blocul ACUM. Într-o postare de Facebook, liderul PAS, Maia Sandu, susţine că este firesc și chiar necesar ca într-o democrație să există opinii diferite.

Într-o postare pe Facebook liderul fracţiunii PSRM, Vlad Batrîncea, scrie că este nedumerit și regretă faptul că unii deputați și miniștri vin cu declarații și mesaje cu tentă geopolitică și ideologică. Socialistul le reaminteşte celor de la PAS şi PPDA că majoritatea parlamentară poate fi păstrată și consolidată doar în condițiile unui compromis și dialog politic reciproc avantajos.

La scurt timp după postarea lui Batrîncea, a venit cu o reacţie şi liderul informal al PSRM, Igor Dodon, care îşi laudă colegul. Dodon subliniază că Președinția, Parlamentul, Guvernul, dar şi deputații din PSRM și cei din ACUM trebuie să dea dovadă de înțelepciune și maturitate politică.

Nu a trecut mult timp că şi premierul Maia Sandu a reacţionat, tot pe Facebook. Aceasta a scris că „este firesc și chiar necesar ca într-o democrație să existe opinii diferite. Sandu le-a sugerat socialiştilor să nu caute pretexte, care complică situaţia, dar să muncească împreună pentru asigurarea unei justiţii independente, care este prioritatea guvernării.

Chiar dacă Vlad Batrîncea nu a dezvăluit la cine se referă în comentariul său, unii deputaţi din bocul ACUM cred că socialistul s-a adresat deputatului Octavian Ţîcu. Mai mult ca atât, şi parlamentarul blocului ACUM, Radu Marian, sugerează că Octavian Ţîcu trebuie să se abţină de la anumite declaraţii publice.

„Eu cred că el în special se adresează domnului Ţîcu. Domnul Ţîcu cumva a făcut anumite declaraţii, în opinia mea, nefondate, pripite şi de fapt neadevărate. Cred că domnul Ţîcu trebuie să ţină cont că este parte dintr-un bloc şi ar fi mai bine ca aceste declaraţii să fie expuse în privat”, a afirmat deputatul blocului ACUM, Radu Marian.

Recent, deputatul PPDA, Octavian Ţîcu a făcut declaraţii care au trădat divergenţele tot mai pronunţate din alianţa de guvernare. Mai exact, el a menţionat că a devenit deja nocivă continuarea colaborării blocului ACUM cu PSRM. Ţîcu a vorbit şi despre partajarea funcţiilor în alianţă.

„Noi am intrat într-un joc foarte periculos în care au loc partajări de funcţii, ministere, concursuri, comisii parlamentare, recent ambasadori la paritate cu partidul socialiştilor. În afară de aceasta fiecare dintre cele două componente politizează ministerele şi instituţiile pe care le posedă. De multe ori am avut numiri care nici măcar nu au fost discutate măcar în fracţiuni sau în Bloc. Foarte multe întruniri pe care le-am avut ca un Bloc au încetat a mai fi şi am avut chiar situaţii de numire pe care noi le-am auzit din presă”, a comunicat deputatul PPDA, Octavian Ţîcu.

În contextul declaraţiilor din ultima perioadă, liderul PAS, Maia Sandu, îşi îndeamnă colegii din blocul ACUM să nu confunde libertatea de exprimare cu vorba goală şi declaraţiile înfiebântate.

La începutul lunii iunie, PSRM, PAS şi PPDA au semnat un acord de înţelegere politică temporară, iar Octavian Ţîcu a fost singurul deputat din blocul ACUM care nu şi-a pus semnătura pe acest document.

Foto: publika.md

Distribuie
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •